Здравеопазване

Инвазивният кардиолог д-р Христо Матеев: Грам профилактика струва много повече от килограм лечение

Инвазивният кардиологичен сектор на великотърновската болница продължава да се развива с нова апаратура от най-висок технологичен клас, което го прави един от водещите в Централна Северна България. За точната диагностика и последващо лечение, инвазивният кардиологичен сектор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ разполага със съвременен апарат, който е мултифункционален. С него могат да се извършат както процедури на сърцето, така и процедури на периферни артерии, на крайници и др. Болницата разполага с абсолютно всичко, което е необходимо. Най-важното обаче е, че има подготвен екип, който да извършва тези процедури.

Съвсем скоро там ще започне и използването на модерен FFR апарат, който дава възможност за комбинирано изследване на стеснения и запушвания на кръвоносните съдове. Това ще даде възможност за точно и прецизно изследване на пациентите.

„Ние тук се занимаваме с атеросклероза, това е възпаление на съдовете, в случая на сърцето, за което не знаем каква е причината. При това възпаление в стената на съда се натрупва холестерол, натрупват се клетки на възпалението, понякога се натрупва калций и имаме практически поява на една голяма плака в съда. Тази плака потенциално може да наруши преминаването на кръвта през съответния съд. Понякога това става само при физическо натоварване, понякога в покой. Това означава, че в покой най-често плаката пречи малко или не, защото нуждите от кислород са по-малки, сърцето работи по-малко. Сърцето, когато започне да работи повече, когато да кажем да се движите по наклон, нуждите от кръв стават по-големи. Просто трябва да се захранва с повече кръв, тогава тази плака внезапно става много значима, много пречеща“, пояснява д-р Христо Матеев, който вече е един от водещите инвазивни кардиолози у нас и вече 10 години работи и във Велико Търново.

Инвазивният кардиологичен сектор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ разполага с модерен ангиограф, който дава възможност на лекарите посредством впръскване на контрастно вещество да видят вътрешността на съда и съответно дефектите.

„Можем да видим контура на плаката, можем да видим колко е дълга, каква е нейната форма и да направим предположение на око дали тази плака пречи или не пречи, съответно да направим интервенция. Има проучвания, които са доказали, че в 1/3 от случаите лекарите грешим. Това не зависи от квалификацията на специалиста. Затова преди доста години инвазивните кардиолози са потърсили начин да преценят техника, която може да каже дадената плака пречи ли или не пречи. Това става с помощта на изследване, което може да направим тук и сега в залата. Основното предимство на техниката, за която става въпрос е, че тя може да каже за около 5 минути дали една атеросклеротична плака пречи или не пречи. Тя пречи, когато не позволява да има достатъчно кръвоток през нея, това е основния проблем, който води до исхемия. Исхемията означава, че имаме нужда от кислород, получаваме доставка от кислород, а когато имаме недостатъчна доставка, тогава имаме исхемия. Исхемията е „лошият играч“, той води до всички лоши неща“, допълва д-р Матеев.

Изследването с FFR апарата ще бъде напълно безплатно за пациентите. А научните проучвания показват, че с 1/3 намаляват поставените стентове, когато се използва тази техника. Инвазивният кардиолог д-р Христо Матеев напомня, че именно профилактиката е в основата на лечението на всяка една болест.

„За съжаление пациентите са в много широк възрастов диапазон. Все по-често имаме пациенти, които са много млади. Профилактиката е крайъгълния камък на всичко. Грам профилактика струва много повече от килограм лечение. Наблюденията ми показват, че българският народ се разделя на две неравномерни половини. Има хора, които имат активно отношение към своето здраве, интересуват се, проследяват рисковите си фактори, т.е. състоянията, които увеличават възможността да им се случи нещо лошо – да имат исхемична болест, да получат инфаркт. Тези хора вземат съответните мерки, проследяват състоянието си. Това са хора, които знаят важните симптоми, които са и основни марки, че нещо лошо се случва. Тези хора сравнително рано и навреме търсят лекарска помощ . Другата категория хора обаче неглижират всички тези оплаквания, очевидно здравето не е особено висока ценност в ценностната им система, защото това е въпрос на лично отношение към здравето. За съжаление обаче по-голямата част са такива“, подчертава специалистът.

В разгара на лятото хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат изключително внимателни, защото горещините излишно натоварват сърдечно-съдовата система. „Тези хора трябва да избягват часовете навън с по-високи температури. Важно е приемането на повече течности. При какъвто и да било проблем, е важно навременното търсене на лекарска помощ“, напомня още д-р Христо Матеев.