Коментари Политика

Илияна Йотова: Над 400 български училища работят зад граница

Не успяваме все още да привлечем повече българи от диаспората ни зад граница да учат в български университети, заяви днес във Велико Търново вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя припомни, че повече от 400 са българските училища зад граница, но по нейни думи е нужна повече подкрепа от държавата. Необходими са промени в Закона за чужденците в България допълни вицепрезидентът и призова владеенето на български език да се нареди до задължителните условия за придобиване на българско гражданство. По повод стартиралия избор за нов главен прокурор Йотова изрази спокойствие, че процесът ще е публичен и справедлив. Вицепрезидентът коментира и темата за машинното гласуване, като подчерта, че в позицията си на гражданин би искала да продължи да има това право, но отрече възможността премахването на машинното гласуване да създаде условия за манипулация на изборите.

Успяваме ли да привлечем сънародниците от диаспората ни да учат в български университети?

Ако малко повече се знае за събитие, като днешното, ако малко повече има държавна подкрепа, сигурно ще бъдем още по-успешни. Не успяваме, все още. Не случайно направихме една поредица студентски лаборатории, срещнахме се със децата, които са от български произход в историческите диаспори, които имат желанието и възможността, дадена от българската държава, да се обучават у нас, в нашите висши учебни заведения. Искам да благодаря на трите министерства – на вътрешните работи, на външните работи и на образованието. Заедно с колегите от тези министерства подготвихме една поредица от мерки и се надявам съвсем скоро време да има и първа промяна в съответното законодателство – Закона за чужденците в България, така че максимално да облекчим децата, които пребивават тук, да не създаваме допълнителни административни затруднения. Да ги оставим наистина да правят това, за което са дошли, тоест да учат български език, да завършат българските учебни заведения, българските университети. Които от тях искат да останат и да живеят, да правят своята кариера и своето бъдеще в България са добре дошли. Но за нас е много важно, че те ще са възпитани и ще получат своето образование тук, е нас. Жалко е, че за поредна година не можем да попълним квотата – близо 2000 млади човека, момчета и момичета, които искат да се учат у нас. Очевидно е, че нещо все още не ни достига, трябва да направим допълнителни усилия в тази посока. Но съм сигурна, че стъпка по стъпка това ще стане.

Днес стартира процедурата за избор на нов главен прокурор, инициирана от Президентството.

Вижте, крайният подпис е на президента. Нормално е той да бъде осведомен за различните тенденции при избора на нов главен прокурор, но аз съм привърженик, преди всичко, на разделението на властите – така както повелява българската конституция. Нека в един спокоен диалог се избере най-добре подготвения човек, най-подходящия. Имаме проблеми, знаете – все още има мониторинг, който наблюдава съдебната система в страната, така че от полза за всички нас ще бъде изборът да бъде сполучлив и успешен.

Имате ли опасения, че изборът може да бъде манипулиран?

Тъй като, доколкото разбирам, всички дискусии ще са с възможност да бъдат наблюдавани от широката общественост, мисля – достатъчно вече сме си направили своите изводи и колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре би било и за самата професионална гилдия. Не очаквам да има спекулации в това отношение, мисля че ще направим добрия избор.

Актуална е темата за машинното гласуване.

На този въпрос ще ви отговоря като един обикновен български гражданин. Законът ми беше дал правото да гласувам машинно. Нито един аргумент на тези, които искат неговата отмяна не беше убедителен за мен. Нито грешките, нито финансовата страна на въпроса. И като гражданин не искам да ми бъде отнето това право. Разбира се, ще дам и една втора част на отговора. Ако се върви наистина, професионално и убедено, към електронно гласуване, към създаване на съответен гарантиран, защитен софтуер, така че и тези хора, които живеят в чужбина и са със български паспорт, българско гражданство, да имат възможността още по-смело и сериозно да участват в българските избори, ще бъде още по-добре. Аз разглеждам машините само като един етап.

Имате ли притеснения, че отмяната на машинното гласуване може да поквари изборните резултати.

И в това не съм точно сигурна, защото казват, че най-големия процент грешки, който имаше е в машинното гласуване. Как се разбира това, при положение, че грешките се отчитат заедно с обикновената писмена бюлетина и с билетчето, което получавате от машините. Пак казвам, нито обясненията на ЦИК, нито аргументите на тези, които искат промяната в закона за мен не са достатъчно убедителни, аз като гражданин не разбирам каква е логиката сега да бъде прекратена възможността за машинно гласуване.

Обмисля ли юридическият екип в Президентството вето на предложението?

Това ще реши президентът и неговият юридически екип, аз не съм част от него, ще изчакаме да видим какви ще бъдат мотивите на президента, ако прецени.