Политика

Илияна Йотова: Държавата не беше на мястото си при овладяването на чумната епидемия в Ямболско

„За мен най-важно е да се гарантира здравето на хората от тези региони. Ще изчакам разбира се и европейската експертиза, но това не е най-важно. По-лошото е, че през тези дни имах усещането за липса на държава или по-скоро държавата, която се отнасяше със своите граждани като с поданици – без много обяснения отива се, правят се някакви много радикални мерки. Не се обясняват на хората нито рисковете, нито опасностите, нито им се дава надежда, че когато тези действия бъдат извършени – те ще бъдат по съответен начин обезщетени”. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът  Илияна Йотова по повод евтанизирането на дребни преживни в ямболското село Шарково. По думите й в очите на хората действията на институциите са били като наказателна операция.

„Аз смятам, че при такива кризи  беше важно да се свика дори извънредно заседание на парламента, да се изслушат министрите, ръководството на Агенцията за храните или поне ресорсната комисия, защото хората, когато видят публичния ангажимент на държавата, когато видят, че някой живее и мисли за решаването на техните проблеми  – ще бъдат много по-спокойни. И всички  страхове, че ще укриват животни или ще ги пренасят на други места – биха отпаднали. Държавата не беше на мястото си”, каза Йотова.

Вицепрезидентът бе почетен гост при откриването на 41-ия Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.