Прокуратура

Изправят на съд учителка от Горна Оряховица, която роди в парк и удуши детето си

Учителка, която роди в парк в центъра на Горна Оряховица и удуши новороденото си бебе през октомври миналата година, застава пред съда на 19 септември. Обвинителният акт срещу 34-годишната Венелина Петкова е внесен в Районния съд в Горна Оряховица в началото на юли. Учителката в стражишкото село Виноград, която е майка на три деца, е обвинена по чл. 120 от Наказателния кодекс за „убийство, извършено от майка върху рожба, веднага след раждане“, уточниха от прокуратурата. Наказанието, което предвижда законодателят, е лишаване от свобода до три години. По информация на прокуратурата, понастоящем Венелина Петкова живее с постоянен адрес в Горна Оряховица и няма данни да е напуснала града или да е зад граница. Тя е с мярка за неотклонение „подписка“.

Миналата есен тя родила тайно в парк четвъртото си дете, след което е била приета Спешна помощ с масивен кръвоизлив. Оттам била пренасочена в АГ-отделението, където била прегледана от дежурния гинеколог д-р Димитринка Димитрова. Още при първия преглед лекарката установила, че е имало раждане, макар Венелина Петкова да твърдяла, че не е била бременна и не е раждала. За доказателство на раждането обаче е направен преглед на ехограф, който установил, че са има остатъци от плацентата, висяла и пъпната връв. Тъй като жената продължила да настоява, че няма раждане, а и бебето не било намерено в болницата, за случая медиците уведомили полицията. По случая полицаи от желензичарския град веднага предприели разследващи действия. Направили оглед на парка, където по думите на учителката станало раждането, но следи от кръв не били открити. После пред хранителен магазин полицаите се натъкнали на съпруга на родилката, а при огледа в семейния им автомобил в багажника било открито безжизненото трупче на новородено момченце. По-късно аутопсията във великотърновската болница доказала, че бебето е доносено, родено е живо, дишало е около десет минути и след това е било удушено.

По това време Венелина е била учителка по история и английски в ОУ “Св. Климент Охридски” в стражишкото село Виноград. Направило впечатление, че тя ходи с по-широки дрехи, до последния ден е била на работа, пътувала с ученическия автобус. Делото ще се гледа на 19 септември следобед в Районния съд в Горна Оряховица.