Икономика

Изплатиха на работници над 82 хиляди лева след намесата на Инспекцията по труда

Над 82 хиляди лева забавени трудови възнаграждения са изплатени през март след намесата на Инспекцията по труда установяват последващи проверки, коментира ръководителят й инж. Невена Стефанова. Тя уточни, че са установени и забавени плащания на работни заплати в размер на 53 287 лева.

118 са проверените в периода от 25 март до 23 април предприятия, като 115 от тях са малки и средни с нает персонал до 250 души. Общият брой на констатираните нарушения е 438. Най-много от тях са свързани с трудовите правоотношения – работно време, почивки,  заплащане, както и работа без писмен договор.   За констатираните нарушения са приложени спрямо  проверените работодатели 437 принудителни административни мерки. Съставени са и 24 акта за установени административни нарушения.

Две скелета и един трафопост на строителни обекти във Велико Търново са спрени временно от работа на 17 април до отстраняване на проблемите с безопасността. Тогава е проведен Национален ден  за безопасна работа на височина и са направени на строителни обекти проверки, свързани с превенция на риска падане от височина. Констатирани са още нарушения, свързани с необезопасено работно оборудване, както и работници без каски и обезопасителни колани.

От 50 до 500 лева е глобата за работника, ако не използва осигурената му каска. А работодателят може да бъде глобен от 1500 до 10 000  лева, ако не я е осигурил на строителя, обясни инж. Стефанова.