Култура Любопитно

„Изпей „Обичам те“ на български“ стартира отново

За четвърта поредна година „Изпей „Обичам те” на български” стартира и се провежда из цялата страна. Това е национална кампания, най-мащабната в България в подкрепа на българския език в българската музика. Стартира я в края на 2016 година рок група „Хоризонт” от София. Кампанията подкрепят  Пепи Писарски и група Атлас, Мери Мутафчиева и група Мери Бойс Бенд, Група Спринт, Васко Кръпката, Христо Стефанов и Група Фанданго.

„За всички нас това е мисия, кауза, смисъл и цел! Ние сме преди всичко приятели повече от 20 години, и след това съмишленици и съорганизатори на тази кампания! Кампанията вече стартира много успешно концертите си и през тази година. Тя предизвиква неочаквано силен интерес сред общественноста и сред медиите във всички градове, в които гостуваме. Начинанието няма аналог в България! Голяма част от публиката, присъствала на концертите, определя мисията ни като апостолска, комитска и просветителска. Вече имаме много приятели и съмишленици във всички точки на страната. Това негативно и обезличаващо българската музика „явление” млади артисти и групи да пеят на различен от родният си, красив български език, не съществува никъде другаде по света! Ако целта на артиста е международната сцена – да, това е начина, но да се продуцират и записват песни на български артисти само и единствено на английски език (предимно), и така да се излъчват в ефира на България не е логично. Множество утвърдени музиканти подкрепят горещо кампанията”, посочват организаторите.

Основните принципи, цели и акценти на концепцията са:

Всички концерти, независимо дали са на открито или закрито, с кого, къде и как са организирани, са абсолютно безплатни за публиката, без изключение. Така всеки желаещ, обичащ музиката, изпята на български език, може да присъства на тях.

Кампанията да се развива и да си остане само и единствено като постоянен проект с идеална цел.

Във всяка община и град, в които гостуваме, се стремим да откриваме млади поп и рок певци и групи, пеещи на български език, и след като се запознаем с тяхната музика, ги каним да участват в концерта.

В концертите е желателно и могат да участват и артисти и групи по предложение на нашите партньори от всеки град, без такива, изпълняващи поп фолк. Всички други стилове са желателни, и са добре дошли – класика, джаз, автентичен фолклор и т.н. Дори не е задължително да са само музикални, може да бъдат и от други жанрове в сценичните изкуства – театрални, танцови, комедийни, цирково – вариететни и т.н.

Как протичат концертите:

Всеки един концерт, както и публиката във всеки град, са уникални и без аналог! Но по едно нещо си приличат напълно – на площада се събира почти целият град и всички пеят заедно с група „Хоризонт” и гостуващите артисти любимите си български хитове на групите Сигнал, Щурците, Тангра, ФСБ и др.!

Група „Хоризонт” получи официалните съгласия от авторите на песните на посочените по-горе български групи-легенди да изпълнява на живо, пред публика техните най-големи хитове.

Всичко това гарантира превръщането на всеки един концерт в своеобразен

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА, независимо къде е той!

Тази вечер, 17 май, петък, от 20.00 часа ще бъде поредният концерт в град Елена. При лошо време той ще се проведе в читалище „Напредък”.