Култура

„Измамна реалност” идва във Велико Търново

Кинопроектът „Измамна реалност” на журналиста Стойчо Керев идва и във Велико Търново. Авторът му е познат на публиката, като опитен професионалист, разкриващ ежедневно един по-задълбочен, различен  поглед над тиражираните теми. Дългогодишен радио и телевизионен водещ, познат в родния ефир от времето на „Всяка неделя” до днес, когато „Новото познание” достига до хиляди зрители по БНТ 2 и онлайн.

Сред събеседниците, които ще не представи провокативният проект са няколко от най-популярните гости на предаването за история, мистика и конспирации. Своите откровения ще споделят  писателят и висш масон Димитър Недков, проф. Лъчезар Филипов, един от доайените на българските космически изследвания, диригентът Йордан Камджалов, основател на едноименната фондация в подкрепа на изгряващи творци, геофизикът проф. Бойко Рангелов, който пусна в експлоатация първата ни сеизмологична станция на Антарктика. Астрологът Силва Дончева, директорът на Музея в Перущица Веселина Вачкова, Александър Димитров, режисьорът Теди Москов също са част от звездния екип на проекта, чиято премиера събра над 4000 души публика в НДК,  в началото на месеца.

Той, несъмнено ще провокира любознателните боляри с редица въпроси. „Киното е онази илюзия, която в наши дни прави така, че съзнанията на хората да бъдат лесно управляеми, лесно манипулируеми. Киното, обаче е индустрия, от която можем да научим много”, коментира за Общинското радио авторът Стойчо Керев. По негови думи – през годините научихме, че има други реалности, други измерения, научихме че нашите умове могат да мислят в няколко пласта, киното дава възможност на хората да разсъждават. „И ето тук, аз искам да насоча вниманието на всички наши слушатели – „Измамна реалност” предизвиква да разсъждаваме”, подчерта Керев.

Реалностите са няколко,

категоричен е той, от позицията на човек, който се е сблъсквал с тях. „Те не са една или две, те битуват в нашето съзнание всекидневно. Но това, което прави така, че да имаме верен камертон и да битуваме във вярната – най-добрата реалност за самите нас, са няколко основни репери, които човек си поставя още с идването си на този свят. На всички днес вече е известна максимата, че преди да дойдем тук, ние поставяме задачи, които искаме да изпълним в този си живот. За това говорят древните индийски текстове, за това говори дори Библията. Но, за да почувстваме тази реалност, верният камертон днес – в наши дни, се оказват ценностите. Защото те изчезват най-бързо и тогава ние започваме да се лутаме в многото реалности, без компас”, коментира Керев.

Филмът ще предизвика зрителя сам да потърси отговорите, защото всяко нещо, сервирано на готово в чинията, горчи.

Керев е възпитаник на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”,

добре познава духа и атмосферата на старата столица. „Имам дълбокото усещане, че освен всичко друго, в този град някак си – по друг начин хората усещат реалността. Те, уж вглъбени в себе си, всъщност забелязват всичко, но го теглят на един собствен, личен кантар”, коментира телевизионният водещ. „Редно е да виждаме, да съзираме отвъд всичко онова, което ни представят за официална новина, което се сервира в чинията ни, като готова храна и не на последно място –  за възпитаме себе си като човешки същности, които изпитват своята реалност и я поставят на кантар всекидневно”, обърна се към слушателите на Общинското радио авторът.