Образование

Излъчени са нови представители на Студентския съвет в Общото събрание на ВТУ

Студентите и докторантите във Великотърновския университет излъчиха свои представители в Общото събрание на висшето училище. 59-имата нови членове бяха определени с избори на 8 май. Вотът се състоя по структурни звена. Зали за гласуване бяха  разкрити в Аулата, Стопанския и в Юридическия факултет, в колежа в Плевен и във филиала във Враца, съобщи пред журналисти Светослав Мишев от Инициативния комитет, провел изборите. 417 студенти от общо 10 000 студенти са упражнили правото си на глас. По думите на Мишев студентската квота ще бъде публикувана на сайта на ВТУ днес следобед и изборите за ректор и органи на управление на университета ще се проведат на 20 май, каквото е било последното решение на Академичния съвет. Според Светослав Мишев проверката на просветното министерство във вуза, която в момента се прави,  няма отношение към процедурата на организацията на изборите за Студентския съвет. Резултатите могат да се обжалват в Административния съд.

Предстои в 7-дневен срок новият Студентския съвет  да си избере ръководство.

Избори за попълване на квотата на Студентския съвет от 6 души бяха насрочени за 18 април, но не се състояха. По-късно председателят на Студентския съвет Иван Маринов и председателят на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров със заповед на ректора бяха изключени от университета.

Мандатът на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов и на всички управленски органи изтича на 25 май. Ако до тази дата не се проведат изборите, министърът на образованието и науката назначава служебен ректор, който ръководи университета 6 месеца до насрочването на нови избори.