Култура Община

Изложба разказва златната история на българската илюстрация

Близо 100 творби на обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на миналия век са подредени в залите „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Те са част от фонда на Плевенската художествена галерия „Илия Бешков”, а експозицията бе открита снощи в изложбеното пространство в центъра на Велико Търново. Мобилната експозиция преди години е представена в три големи европейски столици, след което получава подкрепата на Плевенската община и Министерството на културата, припомни за Общинското радио директорът на галерията Мирослав Минчев. Изложбата е част от Националната културна програма за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз, и след Велико Търново ще посети Враца, Габрово и Севлиево. „Идеята ни е да се възроди отношението към българската книга, която за съжаление през последните години е в незавидно положение. С тази изложба отдаваме почит на българските илюстратори и отношението към книгата”, коментира минути преди откриването Минчев.

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация” ще остане в града ни до края на месеца. Организаторите и гостите снощи приветства заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. „За мен е истинска чест, че илюстрациите отново са в цивилизационния фокус на хората. Много съм горд, че най-сетне такава изложба дойде при нас. Велико Търново е едно от местата, от където са тръгнали илюстрациите, хрониките. Във фонда на нашата галерия има огромно количество от художествени произведения – над  3 600, посветени на историческата тема и Велико Търново, ние реципрочно можем да организираме експозиция в Плевен”, заяви Ганчо Карабаджаков.

Шедьоврите, включени в експозицията, са дело на Илия Бешков, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова и други творци, работили над оформлението на българската и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Илюстрациите са изпълнени изключително прецизно, зрителите дори могат да видят корекциите, правени от авторите, поясни директорът на ХГ „Илия Бешков”. Илюстрации към книги за Хитър Петър, Андерсеновите приказки, към поезията на Христо Ботев, Толстой и Шекспир, към прозата на Йордан Йовков си дават среща във Велико Търново, за да разкажат златната история на българската илюстрация.  Прекрасен подарък в навечерието на 22 март – празника на старата столица.