Култура

Изложба представя 72 фотографии от Руско- турската война

Изложбата „Забравените фотографии от Руско- турската война“ бе официално открита в музей „Възраждане и Учредително събрание“ . Милена Петкова, заместник-директор на музея, приветства гостите и обясни, че в експозицията се показват снимки, които представят животът на обикновените войниците и на милосърдните сестри.

В изложбата са обособени 36 табла с 72 фотографии. Кадрите са дело на Франц Душек и руския военен фотограф Попов.

„Снимките са дигитални копия на оригиналите, които се съхраняват в архив в Москва. Съставителят на експозицията Иво Хаджимишев ги открива в албум, посветен на Задбалканския поход, и ги сканира, а през 2013 година ги представя за пръв път в България. Във фотографиите липсва пропаганден характер, те показват, че всяка една война сее смърт и разруха“, поясни Симеон Цветков, куратор на изложбата.

Специален акцент в експозицията е една „неизвестна“ фотография на Велико Търново направена в деня на неговото Освобождение преди 145 г. Изображението запечатва изглед от Велико Търново, заснет от мястото, на което в днешни дни се намира сградата на пощата.

Експозицията е дело на Иво Хаджимишев и Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства- Казанлък. „Забравените фотографии от Руско- турската война“ може да бъде посетена до края на месец юли.

Диана Колева