Култура

Изложба по повод две кръгли годишнини свързана с Учителя Петър Дънов откриват в търновската библиотека

Изложба по повод 110 години от съставяне по текстове от Библията на книгата „Завета на цветните лъчи на светлината” от Петър Дънов в село Арбанаси и 100 години цветен Пентограм от художника-фотограф Франц Шламбора ще бъде открита на  23 септември, петък в 10.00 часа в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново. В експозицията се представят колекция издания „Завета на цветните лъчи на светлината”, оригинално издание от 1912 г. Включени са и фотографии на чешкия художник Франц Шламбора. Интерес представлява и вторият цветен Пентаграм от пра-правнучката на Велчо Джамджията – Цветана Щилянова, която е известен художник-портретист. Акцентира са на творчеството на Преслав Кършовски – екслибриси. Експонатите – книги и снимки са част от архивите на „Братска библиотека” – Велико Търново и на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”.

Книгата „Завета на цветните лъчи на светлината“, накратко „Завета“, се отпечатва през 1912 година в Царската придворна печатница в София, с тираж 500 екземпляра. Информацията е от фактурата за заплащането на екземплярите и кожената подвързия. Книгата е луксозно издание, със златни надписи и символи на корицата, позлатени ръбове на страниците, с вътрешна обложка (форзац) с бяла хартия и златни орнаменти. Месеци след събора в Търново през 1912 година, Учителя Беинса Дуно връчва първите екземпляри от „Завета“на ръководителите по градове, подписани с личния му духовен автограф. Това е отличителен белег за част от оригиналното издание -полагането на собственоръчен подпис от Учителя на заглавната страница. А получилите книгата давали обет пред него за духовна работа със „Завета“. По това време, който е нямал тази книга я е преписвал на ръка.

100 години Цветен Пентограм. Той е нарисуван от художника-фотограф Франц Шламбора. През 1922 година е поставен в съборната вила подарена от адвокат Анастас Бойнов, в молитвената стая. Лозето и вилата са се намирали, където днес е разположен магазин Била, срещу КАТ. Дълги години в братските извори стои името Шлятер за дарител и художник на пентаграма. Людмила Димитрова и Величка Драганова откриват следа и намират внучката на художника Шламбора. Тя им предоставя снимка на дядо си и баба си, която на снимката е бременна с едно от трите им деца. Техен е приносът да се осветли подписа на оригиналния пентаграм, където Франц Шламбора се подписва в десния долен ъгъл и изписва датата 19. VIII. 1922 г.

Шламбора е роден в град Прага, Чехия, но остава завинаги в България. Пристигайки в Търново той работи като фотограф в ателиетата на Серафимов и Харалампиев. Снимките от началото на века са се нуждаели от ретушьори, за да се подобри качеството на изображението. Образованието му на художник намира такава реализация. Тези ателиета правят снимки на заможни търновци, организации, събития от обществения и личен живот. През 1909 година по повод една година от обявяването на Независимостта в Търново, Шламбора прави снимки на царското семейство и свитата му.

Любомир Шламбора, неговият син, е министър в Правителството 1948-1949 година. Личният си архив предава на ЦДА – гр. София. Така се съхраняват 8 снимки на цар Фердинанд I и царица Елеонора от тържествените чествания при крепостта Царевец, Трапезица, църквата „Свети 40 мъченици”, „Петър и Павел” и в с. Арбанаси. В архива се намира и цветен възпоменателен албум с 400 снимки на български евреи, участници във войните 1912 -1918 година. Изработен е от Франц Шламбора и отпечатан в Прага през 1919 година.

Франц Шламбора е автор на портрета на известния търновски художник Борис Денев, за участието му в биенале на изкуствата във Венеция, 1942 г.

През 1963 година е прерисуван цветния Пентаграм на Шламбора от художничката Цветана Щилянова – пра-пра-внучка на търновския патриот и борец  Велчо Джамджията. В архива на Павлина Даскалова, дългогодишен ръководител на търновската група, има снимки на бащата и майката, и Цветана като бебе, както и снимки на  художничката на по-голяма възраст. Тя доживява до дълбока старост.