Култура

Изложба на скъпоценни и полускъпоценни камъни ще бъде представена за втори път в старата столица

Втора поредна изложба  на полускъпценни камъни и кристали ще представи великотърновският икономист Веселин Марчев в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица. Жители и  гости на града ще могат да се насладят на изключително популярните танзанити, аметист, цитрин, зелен перидот и др. Всички те са обработени по двата най-известни способа. Първият е  фасетиране, при който камъкът се разрязва на няколко съразмерни части с помощта на диамантено острие, охладено с вода. Чрез вторият метод кабушон скъпоценният камък се оформя с едно гладко куполообразно полирано лице. Основната част от експозицията ще бъде на български образци на минерали и техните кристализации.

„Част от експозицията е на мои приятели, един от които е  Венцислав Панев от гр. Дряново. Тя включва  кристали, друзи и много необработени камъни, събирани  от България и  цял свят. Може да бъде видяна огромна аметистова друза от Бразилия, която е лилавата разновидност на кварца“- поясни за Общинско радио Велико Търново Веселин Марчев.

Едни от най- интересните находки са гипсови кристали от най-дългата пещера в света,  разположена в района на Тернопол, Украйна. В експозицията ще бъдат представени камъни и кристали и на други колекционери от Индия и Шри Ланка.

Изложбата ще е безплатна за всички посетители и се открива на 1 март  2022г., като  може да бъде разгледана до края на месеца.

Пламена Димова