Култура Любопитно

Изложба в Търново ни отвежда към необятното с космонавта Александър Александров

Изложба „Отвъд притеглянето на Земята – 34 години от полета на Александър Александров в Космоса” със скафандъра на втория български космонавт, макет на изкуствен орбитален спътник и още интересни фото- и документални материали, отразяващи любопитни моменти от космическата история на България бе открита в музей „Възраждане и Учредително събрание“. На събитието присъства зам.-кметтът на община Омуртаг Юнал Османов.

Експозицията е съвместна инициатива на Регионален исторически музей-Велико Търново и Исторически музей-Омуртаг и е част от инициативите за отбелязване на 150-годишнината на музея в Старата столица.

Оригиналният скафандър на Александър Александров попаднал в музея в родния му град през 1979 г. , а прелюбопитната история разказа директорът на музея в Омуртаг Мирослав Тошев.

След полета на Георги Иванов в Космоса космонавтът се завръща у нас, заедно със съветска делегация и дубльора си Александров. Започват всенародни тържества, които минават и през Омуртаг и Търговище. На последвал банкет тогавашният първи секретар на БКП в Омуртаг Иван Иванов поискал от съветската делегация „нещо за спомен“ от космическото битие на своя съгражданин. Както са на маса съветските другари възторжено приемат идеята, но на другия ден заминават и случката се забравя.

Месеци след това в Омуртаг се случва нещо нечувано – пристига пратка от Москва, в която е скафандъра на Александър Александров с придружително официално писмо от Академията на науките на СССР.

Изложбата „Отвъд притеглянето на Земята“ в музей „Възраждане и Учредително събрание“ може да бъде разгледана до 29 юли 2022 г.