Култура

Изложбата „Сюжети“ представя Стария град … от гледната точка на котките

Старият град във Велико Търново е оприличаван на италианско селище с къщи,накацали безредно по склоновете над река Янтра. Малки и големи сгради изникват една до друга, обагрени във различни цветове. Неслучайно  тази част от старопрестолния град вдъхновява редица худохници, които пренасят красотата ѝ на бялото платно . Наричат Истанбул „Градът на котките“, но Перлата на Ориента има сериозна конкуренция.  Освен с каменните улици и впечатляващата архитектура ул. „Гурко“ се отличава и със собствен талисман- котките. Животните  са част от обществото и от градските пейзажи на художничката Елена Стоева. Този месец за пръв път от 15 години тя представя самостоятелна изложба в Търново .В експозицията наречена „Сюжети“ се обединяват три проекта-„Стария град“, „Говори ми за любов“ и „Имена на цветя“ с 28 картини, създадени през последната година. За пръв път авторката рисува градски пейзажи, които показва в част „Стария град“.

„Смятам, че ако някой град заслужава да го изобразиш в градски пейзаж, то това е нашият. Посветих му  триптих. Другите два пейзажа са през погледа на котките. Впечатлих се от тях преди да заживея на ул. „Гурко“ . Стори ми се нормално и закономерно, когато правя пейзаж да е през котешки поглед. Стандартните градски пейзажи вече се виждат твърде често по картичките и не ми импонират“, обясни Елена Стоева.

В ескпозицията освен котешките пейзажи има и някои доста лични произведения за художничката. Картината „Парченца от калейдоскоп“ показва баба ѝ като булка, майка ѝ и сестра ѝ като бебета, пленницата ѝ и Богородица.“Това е една много съкровенна и чисто женска творба. Другата, която носи сантиментална стойност за мен, е „Кутията на баба“, сподели художничката. Тя допълни, че няма любима картина, но често пресъздава лични и емоционални моменти в творчеството си. Вдъхновение черпи от положителните емоции и хубавата музика. „При мен  се зараждат цели проекти. Първо се появява темата, а после рисувам картина след картина“, добави Стоева.

Паралелно с изложбата тя ще проведе и майсторски класове на 6 и 7 август  от 16,30 часа. Експозицията е отворена за посещение до края на месецаа в хан „Хаджи Николи“.

Елена е родом от София, но живее и твори  в Търново. Завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1992-а, специалност „Живопис“. Има самостоятелни изложби в Варна, София и Пловдив. Представя се на различни форуми в Швейцария и  Франция, а първата ѝ самостоятелна изложба в чужбина е в Люксембург.  Ателието ѝ се намира на същата тази улица „Гурко“ сред опашатите приятели.

Диана Колева