Култура

Изложбата „Споделено изкуство” представят семейство Паневи в ХГ „Борис Денев”

Изложбата „Споделено изкуство” откриват на 12 септември, сряда, семейство Иваничка, Христо и Габриел Паневи. Талантливата фамилия ще се срещне със своите приятели и почитатели от 18 часа в Художествената галерия „Борис Денев”. „В тази експозиция изненада е участието на снаха ми, която за първи път ще се представи с осем твърде интересни неща”, подчерта в интервю за Общинското радио Христо Панев.

Всеки един от тримата – Иваничка, Христо и Габриел, има свой стил и почерк. И в изложбата ще останат верни на себе си, за да споделят с аудиторията своите творчески пориви и силни емоции. Иваничка Панева ще се представи със своите пейзажи и красиви българки. „Освен с търновски пейзажи, съпругата ми ще се включи с много панорамни пейзажи на българската природа. Тя винаги си носи скицник, където и да пътуваме”, сподели Христо Панев. Художничката е направила своеобразна ретроспекция на всичко, показвано в семейната галерия през годините, тъй като голяма част от новите й творби ще бъдат част от изложба в Пловдив.

Габриел Панев няма да изневери  на своя модерен стил, а неговият баща – Христо, ще подреди на стените своята модерна, съвременна живопис. Жената като носителка на вдъхновение и муза на всички изкуства е в центъра на творчеството на Христо Панев. А общото между тримата е стремежът към красотата, разсъждава художникът. „За мен няма по-голяма красота от тази на българката – нейният обобщен образ винаги ме е занимавал”, допълни той.

Всеки един от тримата има свое ателие, а творческите условия са коренно различни. Иваничка Панева, типично по женски, може едновременно да работи, да слуша музика, да говори по телефона и да рисува. Габриел Панев пък докато твори, слуша музика. А Христо Панев обича да рисува на пълна тишина, а понякога дори си пее. „Аз се чувствам в ателието като в храм, в който правя своите изповеди. Истината е, че цялото семейство се чувстваме богобелязани – това, което създаваме, ни доставя изключителна радост. И най-важното – то остава и след нас. Защото най-важното нещо в живота не е това, което си взел, а което си оставил. В това отношение сме щастливи хора”, посочи Христо Панев.

Едно радостно събитие отбелязаха през тази година Христо и Иваничка Паневи – своята златна сватба. „Щастлив съм със своя избор”, категоричен е художникът. Той е бил част от втория випуск по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, а към рисуването го насочва брат му. Любопитен факт от биографията му е този, че 16 години е танцувал в различни професионални фолклорни танцови ансамбли във Велико Търново.

Експозицията „Споделено изкуство” ще остане в Художествената галерия „Борис Денев” в рамките на един месец след откриването в сряда. Тя се организира съвместно с Община Велико Търново във връзка с тържествата, посветени на Деня на Независимостта. Проявата е част от националния календар на Европейската година на културното наследство.

Целия разговор в Христо Панев може да чуете в сряда, 12 септември, в предаването АРТ КАФЕ на 98 ФМ.