Култура

Изложбата „Подводен свят” остава в Търново до 30 юли заради огромния интерес

Изложбата подводен свят, разположена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в старата столица, остава на разположение на зрителите до 30 юли поради огромния интерес.

Златни рибки, пирани, речни чудовища и рибки, изпълняващи акробатични скокове при ухажване могат да видят великотърновци и гости на града в експозицията. Тя предлага 22 аквариума със 160 обитатели на речните и морски води. Сред тях са рибата-лъв и пираните.

Великаните сред гостите са Phractocephalus hemiliopterus, Червеноопашат сом, наричан още Речно чудовище, достигащ дължина 1,8 метра и Pseudoplatystoma fasciatum Псевдоплатистома с максимална дължина в природни условия до 1,5 м, а в аквариумни – до 0,9 м.

Джуджетата са от видовете Гупа – достигащи от 2 до 4 см и Риба Клоун – до 5-8 см. Последният вид е интересен с това, че живее по двойки и ако самката загине, мъжкият се превръща в женска, развивайки съответните белези.

Риба-стрелец и скат от вида Potamotrigon motoro са сред най-редките живи експонати в изложбата.

Periopthalmus papilio е с най-необичайния външен вид от представените в Казиното риби. Мъжките впечатляват „дамите“ през любовния им период със скокове над водата, при което разперват огромния си по отношение размерите на тялото и ярко разкрасен гръбен плавник. За по-малко от минута те успяват със зрелищния си акробатичен номер да привлекат женските и да ги отведат в предварително подготвените „сватбени апартаменти“, издълбани в тинята от годеника.

За начинаещите аквариумисти е най добре да започнат с Carassius auratus или златни рибки. Те хилядолетия наред красят изкуствените водоеми в китайските императорски дворци.

Цената на билетите за изложбата „Подводен свят” е 4 лв. за възрастни и пенсионери и 2 лв. за деца на възраст от 3 г. до 16 г.