Култура

Изложбата „Завръщане към Велико Търново“ представя 120 автори от пет поколения

„Завръщане към Велико Търново” е първата сборна изложба на автори, творили и свързали живота си със старопрестолния град. Творбите са от фонда на Художествена галерия „Борис Денев“ и представят търновската изобразителна школа и богатия художествено-творчески живот на територията на областта.

Важно място в изложбата заемат възпитаникът на Флорентинската академия – Димитър Багрилов (1866 -1940 г.) и живописецът, утвърдил се като един от символите на Търново – безспорният майстор на пейзажа и патрон на галерията Борис Денев (1883-1963 г.). До тях ще присъства майсторът на експресивния пейзаж – Рафаел Михайлов (1901-1969 г.), имена с основополагаща роля за Факултета по изобразително изкуство – Асен Момчев (1906-1994 г.) и Васил Стоилов (1904-1990 г.),, както и съвременните имена, които са го опазвали през годините като Иван Бочев, Антоанета Анчева и Борис Желев. Ще присъстват творби на личности с важни ръководни позиции в сферата на изкуството и образованието като Ганчо Карабаджаков и Пламен Легкоступ.

В експозиционните зали ще бъде показана живописта, графиката, скулптурата, плакатът и карикатурата, представяйки учредителите на Търновската група на художниците – Димитър Бонев и Йордан Попов, както и някои нейни председатели през годините като Иван Узунов, Милен Джановски и Мариета Конова.

Специално внимание е отделено на скулптурната група в града и автори като Ненко Маров, Панайот Димитров, Костадин Денев, Георги Минчев, Венко Тонков и др.

Ще могат да се видят творби на много личности от Факултета по изобразително изкуство – Любен Белмустаков, Александър Терзиев, Никола Хаджитанев и Спиридон Борисов и автори от по-съвременни поколения като Красимир Русев, Николина Джановска, Мартина Караиванова и Деница Янева.

В изложбата ще са представени и автори, градили името на ХГ „Борис Денев” през години – Нестор Иванов и Георги Костов, също и на автори, които подкрепят творческите събития – Тодор Тодоров, Цонка Петрова, Константин Райчев и десетки други.

Официалното откриване на изложбата е на 22 март 2022 г. в 12,00 ч.