Култура

Изложбата „Ева – вечната жена” откриват днес във Велико Търново

Експозицията „Ева, вечната жена” откриват от 17:30 часа днес в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Тя включва над 200 екслибрисни  произведения, посветени на жената в изкуството. „ЕВА, ВЕЧНАТА ЖЕНА“ е пътуваща изложба. След първото ѝ представяне в Атина през  март 2017-а, през февруари тази година тя гостува и в Италианския културен институт в Прага. След Велико Търново, продължава обиколката си в други градове. Организатори на престижното събитие са Община Бодио Ломнаго, Италия, Италианската екслибрис асоциация, „Арт форум Хотарис”, участват заедно в организирането на изложби, конкурси и мероприятия в областта на изкуството. Събитието е придружено от каталог и се реализира в партньорство с Община Велико Търново.

Многобройни са български имена, участващи в изложбата – Христо Керин, Петър Лазаров, Юлиан Йорданов, Петър Великов, Веселин Дамянов – Вес, Радослав Котларски, Едуард Пенков, Димо Колибаров, Деница Иванчева Иванова-Александрова. Колекцията е международна и предлага възможността, графика малък формат, от съвременни, утвърдени и млади автори като Мариус Лиугайла, Йохен Кублик, Наталия Чернекова, Владимир Зуев, както и имена-икони на италианската гравюра от преди повече от 100 години – Бенвенуто Дизертори, Луиджи Бомпард, Костанте Костантини – експонирани в оригинал.

„Провеждането на това културно мероприятие е с особена значимост за Велико Търново. Като утвърден и важен университетски град, той приютява една от най-добрите школи за изобразително изкуство в страната. Представената експозиция е още една чудесна възможност за вдъхновение и творческо стимулиране на младите таланти, както и повод за скрепяване на културните връзки между двете общини: Велико Търново и Бодио Ломнаго, а защо не и начало на традиция за обмен на креативна жизненост и опит”, подчерта доц. Христо Керин, ръководител катедра „Графика” към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Изложбата ще остане във Велико Търново до 30 юли.