Култура

Изкуство в природата твориха в резиденция „Дупини” художници от цял свят

Глобалният номадски арт проект, иницииран от корейската арт група Ятоо, премина през с. Габровци. От 1 до 10 юли художници от цял свят превърнаха в изкуство всяко кътче от природата, до която успяха да се докоснат. Резиденцията на арт група „Дупини” бе в центъра на техните творчески търсения, а България е първата дестинация на проекта „Провинциални преходи”, който включва още Румъния и Унгария. В Корейския културен център в Будапеща ще бъде подредена експозиция със селектирани снимки и видеа от проекта, а изложбата ще дойде във Велико Търново през месец септември, съобщи за Общинското радио Цветелина Максимова от арт група „Дупини”. Изложбата ще обхване целия 30-дневен период на проекта, и ще бъде подредена в залите „Рафаел Михайлов”. Датата е в процес на изясняване. В момента малка част от лендарт инсталациите са документирани във фотоизложба, подредена пред Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Изкуство в природата, Цветелина Максимова, сн. – Фейсбук, Duppini Art Group

Участници от Корея, Китай, Южна Африка, Италия, Турция, Унгария, Франция и България участваха в симпозиума тази година. От 10 до 20 юли те са в Румъния, а през следващата десетдневка ще посетят Унгария. „Идеята на проекта е да не се правят дълготрайни неща в природата, а авторите да получат вдъхновение от природните дадености на различните места, които посещават, да създадат ефимерни неща, с по-временно присъствие в природата. Авторите ги заснемат и това остава като документация за тяхното присъствие на конкретното място”, обясни Максимова.

Работен процес край морето, сн. Фейсбук – Duppini Art Group

Творческият процес в България, чийто домакин и организатор е арт група „Дупини”, включи няколко пространства. Първите два дни артистите бяха в Габровци, след това се отправиха към морето, където крайна цел се оказва устието на река Камчия. Артистите преминаха и през Побитите камъни, след което се прибраха обратно към Габровци и резиденцията на „Дупини”. „Нашата идея беше да включим природния феномен „Побити камъни”, морето с пустите плажове, устието на Камчия и планинската река в Габровци. Резултатът беше много добър. Искрено благодарим на Община Велико Търново, която откликна за пореден път и помогна за финансирането”, обобщи Цветелина Максимова.

Ри Юн Уо (Корея) – Побити камъни сн. – Фейсбук, Duppini Art Group

Десет са членовете на „Дупини” в момента, като съставът им е непроменен от миналата година. В групата членуват художници и скулптори, разполагат още с преводач, художник-илюстратор и художник-сценограф. От скоро „Дупини” се радват и на своите най-нови попълнения – бивши студенти и асистенти, които редом с по-опитните си колеги се включват в проектите на организацията.

Изкуство в природата, Таня Пасева, сн. Фейсбук, Duppini Art Group