Култура

Изкуствоведска конференция започна във ФИИ на ВТУ

Традиционната научна конференция „Визуални изследвания” бе открита официално във Факултета но изобразителни изкуства на ВТУ. Събитието се организира под председателството на бившия декан на факултета и преподавател по пластична анатомия проф. д-р на изкуството Антоанета Анчева, с подкрепата на Катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини”. По време на откриването зам.-ректорът по международната дейност доц. Димитър Димитров подчерта, че интердисциплинарния подход, който събитието предлага дава огромна широта и дълбочина на разглежданите теми и приветства събитието. До 16 часа днес ще се проведе пленарната сесия на форума, а в съботния ден лекции ще поднесат редица специалисти от Националната художествена академия, Университета по строителство, архитектура и геодезия в София, Българска академия на науката, художествени галерии и сдружения.

Реномираният професор Валентин Ангелов, един от доайените на изкуствознанието у нас и хоноруван преподавател във ВТУ първи поднесе своят доклад за връзката на възрожденското селско общество с мотивите и символите, изобразени по църковни иконостаси от периода. След него за визуалния обрат и съвременните концепции на изкуството говори проф. Правда Спасова от НХА. Проф. Ирина Генова от ИИИзк-БАН дискутира безтъканното тъкане и насочения на запад поглед на българските художници през 60-те и 70-те години на миналия век, а темата продължи проф. Лаура Димитрова от СУ, която сподели своите наблюдения за различните секции, дружества и групи наши художници-текстилци в съвременната постмодерна ситуация. Ориентализмът и социалната чувствителност в творчеството на Константин Величков представи проф. Ангел Ангелов от Института за литература при БАН. Завършек на сесията днес е „Античният модел – естетическа програма и метод на обучение през 17 век” – интригуващо изследване на проф. Антоанета Анчева.

В съботния ден от 9:30 форума продължава в две секции. В зала 115 на ФИИ, под председателството на доц. Иван Узунов до 10:30 ще бъдат поднесени докладите „Творчеството на Владимир Димитров-Майстора на хона на художествените процеси през 20-те години на 20 век”, „Андрей Протич – родоначалник на българската изкуствоведска школа”, „Един поглед към японската архитектура” и „Функции на цвета в съветското кино от 60-те години на 20 век” – съответно лектори ще бъдат доцентите Бойка Доневска и Мария Андиркова от НХА, доц. Милена Маркова от УАСГ и доц. Наталия Няголова от ВТУ. След кафе пауза, от 11 часа ще бъдат представени докладите „Социалното изкуство днес” на доц. Иван Узунов, д-р Илиян Лалев и д-р Атанас Тотляков от ВТУ; „Интермедия – (не само) визуалното в хипертекста на съвременното изкуство на доц. Младен Младенов от ВТУ; „Четейки „Скопичните режими на модерността” на Мартин Джей”” – д-р Вяра Попова, ИИОЗ-БАН; „Ипостас и икона” – д-р Галин Пенев, ИИОЗ-БАН; „Интерпретация на културното наследство чрез визуални изследвания с информационни и комуникационни технологии в реална и музейна среда” – арх. Ивелин Ненов, председател на Сдружение „Стари столици”; „Антиконформизъм и изкуство. Идейна конструкция” – д-р Атанас Тотляков; „Визуалният шум като живописен метод” – д-р Богдан Александров, ХГ „Никола Петров”-Видин; и „България в глобалния номадски свят” на група „Дупини”.

 

Паралелно с тези доклади, лекции ще има и в зала 107 – „Янаки Манасиев”. Там, в рамките на час, под председателството на изкуствоведът доц. д-р Марина Теофилова ще бъдат представени темите за “Библейските послания във витражите на Марк Шагал”, „Резбарски творби в свищовските храмове „Св. Димитър” и „Св.Св.Ап. Петър и Павел”, „Търновският период на детското списание „Младина” (1891-1915), съответно от експертите – доц. Мая Димчева – СУ, доц. Симеон Захариев-ВТУ и д-р Богдалина Братанова-НБУ. След 11 часа Фейлетоните на Борис Денев и ролята на художника като публицист ще коментира Мирослава Георгиева от едноименната галерия в старата столица, след нея Борислав Александров от ВТУ ще поднесе свои наблюдения върху графичния дизайн в контекста на съвременната визуална комуникация. Още четирима специалисти от търновската алма матер ще запознаят публиката със своите изследвания – това са Деница Александрова, Деница Милушева, Деян Боев и Гергана Пенова, техните теми фокусират съответно върху основните параметри за качество на хартията, пърформанса, монументалната скулптура през настоящия век и историята на керамичната школа у нас. По обяд пред публиката ще застане Мартина Гурска от Полша, а събитието ще завърши с темата „Ново изкуство” и „Ново училище”, свързана с едноименното списание от 1910, поднесена от доц. Марина Теофилова.