Образование Община

Изграждат многоетажна сграда за 18 млн. лева зад Факултета по изобразителни изкуства

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов бе домакин на работна среща за обсъждане на идейния проект за многофункционална сграда зад Факултета по изобразително изкуство в центъра на Велико Търново.

В срещата участваха представители на бизнес консорциума, който финансира проекта, кметът на старата столица Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова,  и Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет.

Финансирането на проекта е изцяло частна инвестиция на Европейска инвестиционна група, в която участват представители на бизнеса от Германия, Австрия, Италия, Македония, Сърбия и България – строителни фирми, банки и инвестиционни фондове.

Проф.  Хр. Бонджолов представи идеята, чиято цел е да се обединят усилията на ВТУ, възможностите на бизнеса и обществената потребност от подобрение на инфраструктурата  в центъра на Велико Търново.

Според идейната концепция на инвестиционната група в многоетажната сграда ще има подземни паркинги с 350 паркоместа, 24 ателиета за преподаватели и студенти по изобразително изкуство, заседателна зала със 150 места, а на последния етаж е предвиден ресторант с панорамна гледка към целия град. По предварителни изчисления инвестицията ще бъде на стойност 18 милиона лева.

Инж. Даниел Панов направи обосновано предложение, че е по-добре да се изградят повече паркоместа. Кметът и областният управител проф. д-р Любомира Попова се ангажираха със съдействие относно разрешаването на евентуални проблеми при осъществяването на проекта, които са от тяхната компетентност.  Панов организира още същия ден среща на представителите на инвестиционната група с главния архитект на Община Велико Търново.

Ректорът на висшето учебно заведение предложи и инвеститорите приеха идеята заедно с този инвестиционен проект да се реализира и проектът за университетска библиотека.

Накрая ректорът обобщи, че има добра воля от страна на всички участници, интересът е взаимен и проектът ще бъде реализиран.