Култура

Известният великотърновски фотограф Генчо Петков създаде виртуална изложба, посветена на красотата на жената

Виртуална изложба – галерия под надслов „Жената – Тя, жената” създаде известният великотърновски фотограф Генчо Петков. Проектът му представя 16-минутно видео чрез автопилотна навигация. В него се включват 40 фотографии, правени от 1978 година до 2022 година. Изложбата е придружена с текст на български, английски и френски и е с музикален фон. Тя е 100% интерактивна и може да се използват различни менюта, за да се разгледат снимките по-отблизо.

„Проектът е повлиян от известното „Колело на живота” на Майстор Колю Фичето, изобразено на външната стена на църквата в Преображенския манастир край Велико Търново, една гениална творба. На този принцип започнах да изграждам и видеото. Това са мои фотоси, които подредих във виртуална зала и то в кръг, първата символика. Изложбата е разделена на три части – Физиология, хронологичен разказ от момиче, което мечтае, пътува, израства, Майката и Душата на жената. Връзка между текста и виртуалния материал е много важна. Музиката също е важна част от целия филм. Проектът ми не може да се разказва, може само да се гледа и да се представя връзката, която съм се опитал да покажа – смислово и визуално. Хубаво е да изчетат текстовете. Има и пълна информация под снимките, коя къде е награждавана, от коя година е”, пояснява Генчо Петков и допълва, че жената е една неосъществена мъжка мечта.

Красивото видео може да се гледа на petkov.propho.net.

Проектът на Генчо Петков се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”. По друг проект известният великотърновски фотограф направи виртуална разходка из ателиетата на Самоводската чаршия.

снимка – Фейсбук

Кремена Крумова – Попова