Денят Любопитно

Избор на електрически ъглошлайф стъпка по стъпка

Знаете ли, че на в Русия наричат ъглошлайфа „болгарка“? А имахте ли идея, че на пазара днес се предлагат най-различни видове ъглошлайфове? Основно те се делят на следните видове: ръчни и електрически. Естествено, съвременните потребители предпочитат удобството на модерните електрически ъглошлайфове. Те работят по-бързо, по-лесно, а освен това предоставят много по-висока степен на прецизност в работата.

Какво всъщност представлява и прави електрическият ъглошлайф?

Електрическият ъглошлайф представлява един от най-често използваните инструменти в дома. Майстори от различен ранг също рано или късно прибягват до неговата нужда. В професионалното производство често се прибягва до операции с електрически ъглошлайф. С него могат да се изрежат метални елементи, но също така и да се елиминират петна от ръжда. Познат още и под името флекс този уред на практика служи за рязане, изглаждане и шлифоване. Той се прилага не само върху метални повърхности, но и върху керамика и камък. Нарича се ъглов поради факта, че разполага с редуктор, променящ въртенето на вертикалната ос в своя двигател в хоризонтално въртене на диска. Самият диск е полиращият или режещ край на инструмента.

Как да изберем перфектния електрически ъглошлайф?

В ръководството по-долу ще ви дадем проста, но ясна представа за това за какво да внимавате и с какво да се съобразите във вашата покупка. С тези лесни стъпки ще намерите перфектния за себе си и за дейността ви електрически ъглошлайф:

Преценете с какъв бюджет разполагате и разгледайте вариантите, които влизат в него. Това е важна начална опорна точка за вашето пазаруване. Имайте на предвид, че евтините китайски модели не са с кой знае колко дълъг живот. Ако се очаква честа и продължителна експлоатация с вашия електрически ъглошлайф, то е по-добре да инвестирате в уред с по-високо качество, а дори и с гаранция.

Определете какъв да е размерът на диска на уреда. На пазара по този критерий електрическите ъглошлайфове се разделят на видове според диаметъра на диска. Предполага се, че за по-големи площи ще ви е необходим инструмент с по-голям диаметър на диска. Препоръчително е за  заглаждане на малки повърхности  да се спрете на ъглошлайф с диск, чийто диаметър е 115 или 125 мм.

Мощността на мотора определя и потенциалната скорост и ефективност на уреда. В този аспект ъглошлайфовете от електрически тип често се разделят на професионални и за домашна употреба. Разбира се, това не означава, че за вкъщи не можете да си вземете професионален инструмент. Особено ако се справяте сами с ремонтните дейности или просто се очаква да ползвате често подобен тип уред.

Удобство за използване по време на работа. В тази категория от фактори спадат както теглото на инструмента, така и анатомията му. Под анатомия се има на предвид формата на електрическия ъглошлайф, тоест доколко е ергономична и лесна според вашия захват е тя. Имайте на предвид, че удобството на инструмента би могло да се определи и от наличието на допълнителни функции. Такива са наличието на плоска глава на редуктора и системата за намаляване на вибрациите, с която умората в ръцете ще бъде намалена значително.

Други интересни екстри при модерните електрически ъглошлайфове са плавният пуск, който представлява и вид защита срещу претоварване по време на работа и за ограничаване на пусковия ток, както и директното охлаждане, предпазващо от натрупване на прах в мотора и износването на уреда.

Платена публикация