Денят

Избираме „Европейско дърво на годината” до края на февруари

Да края на февруари избираме с гласуване „Европейско дърво на годината”. Набралият вече широка популярност конкурс събира над 200 000 гласа от цяла Европа годишно. Конкурсът насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Тази година се провежда осмото издание на инициативата „Европейско дърво на годината”, споделиха от екипа на фондация „Екообщност”. Те припомниха, че българските участници тази година са трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на 19 век от известния български лесовъд Йордан Митрев. Те ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други дървета: запазен местен сорт ябълково дърво от Словакия; впечатляващ корков дъб от Португалия, вписан в Книгата с рекордите на Гинес; дъб-символ на скаутското движение във Великобритания и много други дървета, преживели сериозни природни бедствия и други събития – наводнения, пожар, др. – и оцелели до днес. Всички те остават опора и събирателен символ за духа на хората и местните общности. Тази година в конкурса се включват цетири нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия, а Великобритания ще бъде представена от едно дърво.

Вашият фаворит в европейската надпревара може да подкрепите като гласувате на страницата www.treeoftheyear.org.

Победителите ще бъдат обявени на специална церемония по награждаване, чийто домакин и тази година ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Тя ще се проведе в Брюксел на Международния ден на горите – 21 март.