Любопитно

Избери и вземи каквото си искаш безплатно от „Дрешника“

Те са две лъчезарни и усмихнати момичета. Ведри, интересни и приказливи. Великотърновски са. Едната е завършила университет, другата учи в София. Това са Гергана Николова и Диана Цветкова. На 20 и 21 септември организират от 16.00 до 19.00 часа в парк „Марно поле” безплатен базар. Нарекли са своята инициатива „Дрешника“, а чрез нея ще предложат на великотърновци и гости на града подбрани дрехи, предмети, книги, бижута. В „Дрешника“ всяка вещ всеки ще може да вземе напълно безплатно.

„Идеята за това се роди тук, във Велико Търново, случайно. Гери отдавна участва в свободни пазари. Била е в Казанлък, в парк „Дружба”, в бар „ТАМ”, обяснява Диди. А Гери я допълва, че и вкъщи редовно организира такъв „гардероб“, защото обича да кани гости и да им подарява разни неща. Чувства се щастлива.

„Диана ми предложи да направим нещо заедно. Чудехме се за име и един спомен мина през ума ми. Като малка обичах дрешника на баба, да се ровя в него, да намирам разни неща. Затова решихме, че ще наречем инициативата си „Дрешник”, казва Гери.

Момичетата се надяват да заинтригуват минувачите. Доста цветно ще бъде, посочват още те. Постарали са се и като са си изработили сами постер, който да води към базара в парка. Те няма да предложат вехтории, а съвсем полезни и използваеми вещи.  

А ако някой се скара с друг да някоя дреха или предмет, кой по-напред си я харесал и избрал, момичетата с усмивка уточняват, че ще бъдат подготвени и за такава ситуация, защото има достатъчно за всеки.

„В Казанлък съм присъствала на такъв базар. В началото хората са малко срамежливи, не се доближават до щанда, но когато автобус пълен с туристи от Тайван видяха мястото, успяха да приканят и други хора от града да разгледат”, посочва още Гери. Затова тя и Диана много се вълнуват за предстоящото събитие.

Смятат следващото издание на „Дрешника” да бъде около Коледа. Тогава имат идея за обмен, не само те, а и други хора да предоставят дрехи и предмети.

Кремена Крумова – Попова