Любопитно

Играта „В търсене на пътешественика – из търновските потайности” среща боляри с приключенеца Вилиан Стефанов

Интересната игра „В търсене на пътешественика – из търновските потайности” подготвят на 8 април във Велико Търново. В рамките на 6 часа в събота, от 11 до 17, всеки желаещ ще има възможността да обикаля различни места в старата столица и да решава интересни логически загадки. Целта е една – да открият пътешественика. А това е една прелюбопитна личност от Смолян, която се казва Вилиан Стефанов. Сборният пункт за ентусиастите е Туристическият информационен център „Царевград Търнов”, където участниците точно в 11 часа ще получат инструкции за играта и карта за ориентиране. Обектите, които са предвидили организаторите, са тайна, а събитието е с вход свободен. „Целта е участниците да използват мозъка си в решаването на различни логически загадки, подготвили сме и не малко мини-приключения”, обясни за Общинското радио Вилиан Стефанов.

Той пристига във Велико Търново още на 6 април, за да участва в Международната борса „Културен туризъм” и фестивала „На източният бряг на Европа”. В сряда от 15:30 часа публиката ще се срещне с пътешественика, който ще представи част от своите видеодневници – кратки 15-минутни филми за приключенията му от миналото лято, когато в продължение на 25 дни (от 1 до 25 август) успява да обходи България от юг на север. Тогава Вилиан прекосява 460 км пеш, а с каяк изминава разстоянията по реки и язовири.

Раницата, с която той изминава това разстояние, тежи около 16 кг, а в някои от отсечките се налага да носи надуваемия каяк на гръб. А той, споделя младият мъж, тежи 18 кг. „През останалите моменти се уговарях каякът да бъде пренасян от точка до точка по пешеходните маршрути”, обяснява пътешественикът.

Ограничението в екипировката кара Вилиан да спи в хамак, тъй като няма как на гръб да носи и палатка. „Много е студено да спиш в хамак вечер, доста е голяма разликата със спането в палатка, която ти осигурява защита. Но в същото време е много романтично, красиво. Чувстваш се свободен, висейки на около метър над земята”, допълва той.

Сред многото емоции и преживявания по време на пътешествието, на преден план в спомените му изникват двете гръмотевични бури, които му доказват, че природата е по-силна от нас самите. Едната буря изненадва Вилиан в поле от слънчогледи, а втората – докато плава с каяка си по река Осъм. „Изминах и дълги разстояния без храна, наложи ми се да се храня няколко дни само с горски плодове. Но повечето хора, които срещах, бяха добронамерени. Другите, които не ми допадаха, просто ги подминавах”, каза още приключенецът.

Дали на юг или на север, хората в България са изключително любезни, и с охота помагат на пътешественици като мен, категоричен е Вилиан.

Видеодневниците на Вилиан Стефанов се излъчват по телевизия GOtv. Той публикува впечатленията си и в социалните мрежи.