Политика

Ивета Кабакчиева участва в събитие, посветено на предстоящото председателството на Съвета на ЕС в България

Заместник-областният управител Ивета Кабакчиева и кметът на Сухиндол Пламен Чернев откриха поредното комуникационно събитие, посветено на 10-ата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство от страната ни на Съвета на ЕС в читалището в село Бяла река. Тържеството съвпадна с празника на селото, който се отбелязва по традиция на Димитровден. От рано сутринта жителите на селото се бяха събрали в църквата „Св. Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец”. След църковната служба празникът продължи в сградата на местното читалище „Самосъзнание–1908”. Там гостите бяха посрещнати от кмета на селото Мадлена Русанова.

Заместник-областният управител Ивета Кабакчиева и кметът на Сухиндол Пламен Чернев приветстваха гостите и представиха приоритетите на ротационното председателство на Съвета на ЕС. „На 1 януари 2018 година България за първи път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз за шестмесечен период – исторически момент за страната ни след десетгодишно членство в Съюза.
В период, когато Европейският съюз е изправен пред множество предизвикателства и възможности, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят младите хора. Целта на тези комуникационни инициативи е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации“, каза заместник областният управител.
Местни изпълнители, деца и фолклорни състави бяха подготвили празнична програма с която поздравиха жителите и гостите на селото. Читалището получи от областна администрация подарък, озвучителна техника и принтер.