Култура

Иван Митев за новата пиеса „Йоан, синът на Асен”: „Очаквам да се радва на успеха на „Величието Асеневци”

Ново историческо заглавие ще има в афиша на храма на Мелпомена в старата столица. „Йоан, синът на Асен” е името на спектакъла, а автор на сценария е актьорът Иван Митев. Очаква се актьорската и постановъчна работа по пиесата да започнат през късната есен на 2018-а.  „Тази година честваме 800-годишнината от интронизацията на Иван Асен II. В литературата са известни три романа, посветени на това историческо време, създаден е и един филм – „Сватбите на Йоан Асен”. Изчетох тези книги и започнах да работя върху пиесата. За около половин година я направих. Занимава се не толкова със сватбите му, колкото с личността на Иван Асен – като политик и изключително комбинативен за времето си владетел”, коментира за Общинското радио Иван Митев. Той очаква спектакълът да се радва на успеха на „Величието Асеневци”, изигран над 50 пъти при изключителен интерес. „Новата пиеса е продължението на историята на рода Асеневци. Синовете на Асен и Петър продължават това, което за започнали бащите и чичовците им. Любопитното е, че както във „Величието Асеневци” Петър е по-спокойният и мислещият, такъв е и Йоан в новата постановка. И обратното – докато Иван Асен II е по-силният, военачалникът, Александър е  този, който застава зад брат си Йоан. Дори има една прекрасна реплика „Аз ще стоя до теб и няма да позволя на никакъв втори Иванко да прекъсне пътя ти”, каза още сценаристът на „Йоан, синът на Асен”.

Различни документи използва за създаването на сюжета Иван Митев – написани главно от византийски и латински хроникьори. По думите на автора, се е получил „доста любопитен материал със съвременно звучене”. Пиесата ще бъде подходяща както за изкушени от историята зрители, така и за младата публика, която попадайки в театралната зала, ще види невероятното присъствие на Търново и търновските владетели в историята на България.

30-минутен откъс от пиесата щеше да бъде част от първия ден на средновековния фестивал на крепостта „Царевец”, но дъждът осуети откриването на събитието и представянето на спектакъла. По разработката тогава работи режисьорът Антони Цонев. „Получи се доста добре, със силите изцяло на актьори от търновския театър. Бяхме готови, бяхме на Царевец, но времето ни изненада. Надяваме се, че ще е намери друг случай, в който да представим този откъс”, каза още творецът.

Има идея по пиесата „Йоан, синът на Асен”, която се очаква да бъде част от програмата на МДТ „Константин Кисимов”, да работи известен български режисьор, издаде Митев. „Целта ни е да можем да продължим тази славна традиция на театъра всеки сезон да има една историческа пиеса, която е свързана с историята и събитията около средновековната столица на България”, каза за финал сценаристът на спектакъла, който е и дългогодишен актьор в търновския храм на Мелпомена.