Култура

Ивайло Шопски – за пътуващото читалище „Бащино огнище” и любовта към България

За трета поредна година пътуващо читалище „Бащино огнище” гостува на Националния събор на овцевъдите. Традиционното партньорство датира още от 2016 г., когато се дава началото на читалището на колела, сподели в интервю за Общинското радио създателят Ивайло Шопски. 104 мероприятия, над 160 хиляди изминати километра в над 80 града е равносметката от 3 март 2016 година до ден-днешен. В началото, припомня си Шопски, никой не приема на сериозно идеята за създаване на читалище на колела. „Тогава се обадих на Анастас Величков и Станко Вълчанов и им казах, че сме купили автобуса”, допълни разпалено Ивайло Шопски.

В автобуса по различните събития се возят различен брой хора, ако проявите са мащабни, в него влизат осем души. Понякога са само двама. „Много зависи от населеното място и дали представяме само изложбата”, поясни той.

На събора на овцевъдите посетителите, влизайки в автобуса, успяха да видят експозиция, посветена на освободителната война. Голяма част от експонатите са част от личната колекция на Шопски, друга пък е дарена от симпатизанти, дори непознати. Основната част обаче е предоставена от НД „Традиция”. Униформите на милосърдна сестра от руската армия, казак, малко момченце, носещо вода на опълченците и башибозук  бяха сред интересните експонати.

„Разказваме на децата как войводата в четата е бил свещеник, за силата на нашата вяра. В експозицията имаме и портрет на Хаджи Димитър, който държи пушка „Спрингфийлд”. Тук сме подбрали и такава пушка от 1963 г.  Знаете ли, 99 процента от българските деца не знаят как е изглеждал Хаджи Димитър, огромна част от тях не са чували думата „башибозук”, коментира още Ивайло Шопски.

С пътуващото читалище той и неговият екип посещават училища в България. По време на събора в Лясковец организираха и хайдушки игри.

Поддръжката на пътуващото читалище става с доброволен труд и лични средства. „Хубавата новина тук е, че общините, които вече са ни видели, започват да ни канят и ни предлагат партньорства. Предлагат покриване на разходите за гориво, настаняване. Горивото е едно от основните ни пера”, посочи Шопски.

Темата за бесарабските българи също го вълнува силно. „Една от големите ми мисии е да популяризираме сред българите в България съществуването и дейността на българите в Молдова и Украйна, които като чуят „Облаче ле бяло”, плачат”, акцентира Ивайло Шопски.

Сред многобройните инициативи, които стартира той, е създаването на поетичен рецитал с български стихове, разказващ в детайли за историята ни. Всички в него са облечени в носии, а спектакълът е с времетраене около час и половина.

По време на събора посетителите имаха възможността да се включат в подписка, инициирана от Ивайло Шопски, за запазване на базите за ученически лагери в страната ни. „От 164 ученически бази за лагери в България, в момента работят около 18. Ние искаме ученическите бази да се спасят, а не да се отдават под наем. Субсидията да отива за хората, които са заети с тяхната поддръжка и развитие. Искаме за децата сутрин да се пуска химна на България и да се развява българския флаг. Искаме да има ферми за животни, да се предават уроци по родолюбие. Искаме зимата и лятото децата да знаят, че могат да бъдат част от тези лагери. Защото сега децата не остават на село, както ние преди. Лагерите – те са една от последните социални придобивки на нашите деца”, допълни Шопски.

Въпреки тревожните тенденции, той споделя, че във всеки град вижда можещи, знаещи и грамотни хора, на които пожелава да се чувстват горди, че са българи.