Образование

„Златният физик на България“ изнесе лекция пред курсантите от НВУ

„Златният физик на България“ изнесе лекция пред курсантите от НВУ.

Теодосий Теодосиев, учителят по физика, наричан „златният физик на България“ се срещна с офицери, преподаватели и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Той беше гост във Военния университет по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов и се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители“.

Теодосий Теодосиев е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. Ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. Автор е на учебници и стотици научни статии по физика. В школата, създадена от учителя Теодосий Теодосиев в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Те са носители на златни медали, спечелени за България от международни олимпиади по физика. Негови възпитаници са изследователи в различни научни области, като наблюдение на молекулните движения, изследвания на черни дупки и гравитационните вълни, произведени от тях; първенци в производството и изследванията с лазерна техника; производители на камери за НАСА.

Пред личния състав на Военния университет Теодосий Теодосиев разказа за своята школа и за постиженията на възпитаниците си по света. „България разполага с уникален генетичен материал“, каза Тео Теодосиев и подчерта колко е важно да се развиват знанията у децата и говори за силата на интелигентния човек.

В края на срещата началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов връчи плакет на Университета на Теодосий Теодосиев.

 

Снимки: Йордан Бъчваров