Здравеопазване Община

Златният стандарт в лечението на жлъчно-каменната болест – лапароскопската холицистектомия, вече и в КОЦ-Велико Търново

За първи път в 70-годишната история на Онкологичния диспансер във Велико Търново на 30 януари бяха извършени две лапароскопски хирургически операции. В рамките на 2 часа и 30 минути, д-р Иван Николов и неговият екип отстраниха безкръвно жлъчните мехури на две пациентки с усложнена форма на жлъчно-каменна болест. 24 часа след интервенцията, пациентките се чувстват добре и вече са изписани.

През последните години лапароскопската холицистектомия е приета за „златен стандарт“ в хирургичното лечение на доброкачествените заболяванията на жлъчния мехур. Болката за пациента при този тип операции е значително по-малка в сравнение с отворената операция. Рискът от инфекции е по-малък, а разрезите са козметични и не остават белези. Възстановяването трае няколко дни, а престоят в болница – само един до два дни след операция. Снижени са до минимум и други следоперативни рискове, като появата на херния в областта на оперативната рана, което е често срещано явление при конвенционалната операция. Пациентите бързо се връщат към обичайния си ритъм на живот.

Лапароскопската холицистектомия в КОЦ-Велико Търново се извършва по клинична пътека, съгласно сключен договор с РЗОК. Екипът на лечебното заведение разполага с необходимата квалификация и най-съвременна апаратура, което позволява извършването на лапароскопски операции при решаването на проблеми, свързани не само с жлъчния мехур, но и с редица други заболявания, като коремни и диафрагмални хернии, апендицит и др. В близките месеци предстои обучение на специалистите от КОЦ за прилагане на минимално-инвазивния метод и при карцином на дебелото черво.

За допълнителна информация и консултация, може да се свържете на телефон 0878-27-10-97 или да пишете на е-mail: onkovt@abv.bg