Култура

„Златната ябълка” доказва, че фолклорът ни има място в 21 в.

В необятен планински свят, където стари духове бродят из горите и кукерските бойци защитават хората от злото живее 14-годишната упорита Вихра, чиято коса е облак и се променя според настроението й. Вихра е дъщеря на змей и на човек. Смела и борбена, тя тръгва в търсене на златната ябълка, а към нея се присъединяват Влад и Бран – двама братя, които мечтаят да станат кукери, и Тина-Пакостина – малка самодива с ангелски глас и буен характер.

Така започва пилотният епизод на първия български анимационен сериал „Златната ябълка”, който ще бъде излъчен безплатно във Велико Търново в началото на декември. Филмът и цялото студио Змей съществуват

единствено и благодарение на подкрепата на хората.

Не на онези хора, които мрънкат, че няма, а на онези, които искат да има. За работата по проекта пред микрофона на общинското радио разказва Елена Рапонджиева – продуцент на сериала. „Когато видях българска възрожденска архитектура, интегрирана в един анимационен свят, изглеждаща толкова съвременно. Казах си – искам да видя още от този свят, искам моите деца да видят още от него. Реално, нашият фолклор са такова невероятно богатство,което за съжаление по някаква причина, особено преди около 5 години, някак си не беше изобщо на преден план в съвременните медии и култура. Затова съм много щастлива да наблюдавам как напоследък шевиците, традициите, навлизат все повече в съвременната култура”, споделя Рапонджиева.

Българският фолклор има на своето място в 21 в.

и може да бъде също толкова интересен за младото поколение, колкото и огромното количество западна култура, която ни залива, категорична е тя. Вече приемаме за нормално легенди като леприкони, викинги, скандинавски богове и редица други регионални фолклори, представени чрез съвременни методи – филми, анимация. Легендите за нашите змейове, самодиви, и караконджули се разказват от хилядолетия. Крайно време е те да бъдат показани по един съвременен начин по света, смята Рапонджиева. Така публиката може да каже „О, ето една нова история. Не отново същите символи и образи, които сме виждали преди”, в един толкова пренаситен с истории пазар, да видят нещо ново. Хилядолетният ни фолклор, очевидно има силата да звучи винаги нов.

Копродуцент на първия епизод е Българската национална телевизия и след края на националното турне зрителите не само във Велико Търново, но и в цяла България ще могат да го видят в националния ефир.

 Има нещо възрожденско в начина по който е създаден филма.

За нас българите е характерно са сме изключително борбени и в моменти на проблеми, силно да заставаме зад страната, която избираме. „Невероятно много хора застанаха зад тази идея и я прегърнаха. Всеки е помагал с каквото може – с възможности, с финанси, с техника. И един ден, когато бъде създаден целия сериал, той няма да е само на Студио „Змей”, на всички българи, които са вложили своите сили и енергия, за да го има”, смята Рапонджиева.