Политика Поминък

Земеделци от Свищов: „Притесняваме се, че ще има политическо кадруване в поземлената ни служба“

Земеделски производители от Свищов се срещнаха днес с директора на Областна дирекция „Земеделие” във Велико Търново Габриела Шилкова. Те имат съмнения, че се подготвя смяна на шефката на Общинската служба „Земеделие” в крайдунавския град – Емел Павлоолу. Земеделците смятат, че това е политически акт:

„Нямаме проблем ние. Да кажат какви проблеми има, за да ни викат на среща. Няма големи, няма малки производители. Хората в Свищов са специалисти. Други колеги казват, че при тях минават трудно споразуменията, на тъмно, а ние нямаме проблеми. Нека да кажат от Областната дирекция къде бъркат специалистите в Свищов. Ако правни основания, да ни кажат. Защо, като нямаме проблеми, ще ни сменят ръководството? За да има промяна, трябва да има голям проблем, а то няма. Специалистите не са политически ангажирани. Защо искат да ги сменят”, недоумяват свищовските земеделци.

Те не искат да бъдат назначени нови хора, некомпетентни, които да ги връщат за документи и да изтърват срокове.

„Когато дойде Емел Павлоолу през 1997 година, имаше големи бъркотии. За няколко години тя ги оправи и  работим с Общинската служба „Земеделие” много добре. Те са държавни служители и ни помагат, не са арбитражен съд. Искаме основание, ако ще се сменя някой. Ако я сменят шефката, започват проблемите – бъркотии, трудни споразумения, ще ни питат, ще става бавно, няма да ни познава. Сега почва подаването на споразумения – кой ще проведе кампанията?”, питат се стопаните.

Не стигнахме до консенсус, каза сред срещата с директора на Областната дирекция „Земеделие” Габриела Шилкова  Христо Цветанов, земеделски производител от Свищов и бивш председател на Асоциацията на земеделските производители в България:

„Имат някакви съмнения, техни си. И на база съмненията, искат да сменят директора и още един служител на поземлената в Свищов. Работят вероятно по доноси, по сигнали, без всякакви аргументации. Нямат причини. Казахме им да дойдат на място за ден, два, да видят как работят служителите и тогава да преценят. Тя каза „не”. Въобще недиалогична среща”, поясни Цветанов.

Самата г-жа Шилкова отказа коментар за медиите и преди, и след срещата със земеделците. Поясни, че нямала среща с медиите, а със стопаните от Свищов.