Здравеопазване

Здравният министър даде висока оценка на новия болничен корпус във Велико Търново

Финансирането на голяма хибридна операционна зала в новия корпус на областната болница във Велико Търново ще осигури здравното министерство. Това каза днес ресорният министър проф. д-р Костадин Ангелов в старата столица. Той посети лечебницата и разгледа обекта, който вече е в довършителна фаза. Здравният министър даде висока оценка на изпълнението на проекта за разширяване на базата на областната болница, което се очаква да стане факт през юни. Проф. Ангелов обясни, че в една такава хибридна операционна ще се извършват спешни интервенции на нуждаещи се. 27 000 пациенти минават през спешното отделение годишно. От тях 21 000 остават да се лекуват в областната болница, която обслужва десетте общини. 1050 са пациентите с коронавирус до сега, които са получили терапия в най-голямата великотърновска лечебница.

Според министър Ангелов нейното оборудване и обем на работа са аналогични с тия на университетска болница в столицата. Тя е важна и заради това, че се намира на автомагистрала и често пострадали при пътно-транспортни злополуки получават помощ тук. Намаляване на загиналите през миналата година във войната по пътищата в сравнение с предходната, сочи статистиката. Но средно дневно в катастрофи умират по трима души, коментира още проф. Ангелов.

Повече от 7 милиона лева ще струва строителството и оборудването на новия болничен корпус, който ще поеме отделенията от т.н. стара болница и ще намали разходите за диагностичния и лечебния процес на областното здравно заведение. Част от средствата са осигурени от продажба на обекти на лечебницата. За довършване на обекта тя тегли и кредит от 3.5 милиона лева при един процент лихва.