Култура Образование

За първи път ученици от СУ „Емилиян Станев” се включват в лятната археологическа школа на Ряховец

Ученици от две горнооряховски („Георги Измирлиев” и „Вичо Грънчаров”) и едно великотърновско училище („Емилиян Станев”) ще вземат участие в лятната археологическа школа на крепостта Ряховец. Децата са от 10-и до 12-и клас, а включването им става след предварителни разговори с Историческия музей и Общината в Горна Оряховица, както и с директорите на учебните заведения, обясни в интервю за Общинското радио археологът Илиян Петракиев, ръководител на разкопките на крепостта.

Занятията започват от 18 юни, понеделник, а учениците са разпределени по групи, за всяко училище е отделена една седмица. „Стараем се да идват деца над 16 години, защото пребиваването им на открит терен има своите опасности. Теренът е труден”, посочи Петракиев.

За първи път тази година в лятната археологическа школа ще се включат и част от членовете на кръжока по археология в СУ „Емилиян Станев”, воден от Илиян Петракиев. В рамките на 60 учебни часа те получиха своята теоретична подготовка. На крепостта Ряховец това лято те ще овладеят и на практика наученото по археология.