Култура Община

За първи път „Стара хартия за нова книга“ идва във Велико Търново

На 29 септември националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ дебютира във Велико Търново. Между 10,00 и 13,00 ч. всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 килограма хартия за рециклиране на централния вход на парк Марно поле, ще получи книжка по избор. За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги.

Кампанията е организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ и се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“.

През целия ден много забавления, музика, танци, тематични игри и награди очакват всички малчугани, които се включат в събитието. „Театър на приказката – София“ ще представи кукленото шоу  „Приказка за юначета с празни тумбачета“. Децата ще влязат в ролята на спасители на планетата, които заедно с обичаните приказни герои Хартояд, Пластоядка и Стъклояд ще се научат как да разделят отпадъците и да ги разпределят по вид в цветните контейнери. Те ще разберат и как хората с действията си могат да помогнат на природата. А дали познават добре литературните талисмани на тазгодишната кампания детективите Агата и Лари малчуганите ще покажат в специална детективска викторина. Книгите от едноименната поредица на Стийв Стивънсън са осигурени за празника от издателство „ФЮТ“, основен партньор на инициативата.

В празничната програма ще се включат танцов клуб „Зоки“, танцова школа „Рали“ към Военен клуб – Велико Търново, денс студио „Ун бесо“, танцово студио „Динамик“, вокално студио „Елита“, вокална школа „Best singers“, център за вокално и инструментално обучение „От До до Я“, талантите от класа по поп и джаз и пеене при СУ „Емилиян Станев“ и рок група „Хаштаг“.

След Бургас, Хасково, София и Русе Велико Търново ще бъде последната спирка на тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!