Община

За първи път градски автобус се качи до тесните улички на „Варуша“

Кметът Даниел Панов: „Планираме градска линия до старинния квартал“

Нов модел малогабаритен електрически автобус бе тестван по улиците на Велико Търново, а специална локация в маршрута му бе квартал „Варуша“. Кметът Даниел Панов, експерти от общинската администрация и журналисти от медиите тестваха как се представя возилото в реални условия из града. Електрическият автобус се справи без проблем с маневрирането в старинния жилищен район.

Планираме създаването на градски маршрут до кв. „Варуша“ с новата транспортна схема, по която вече се работи. Досега градски транспорт там никога не е имало“, обяви кметът Даниел Панов. По негова идея ще бъде разработена и тестова автобусна линия, която да тръгне в най-скоро време.

В обиколката бяха включени и части от квартал „Картала“, до които също не се движи обществен транспорт. В зависимост от капацитета на батерията, електробусът изминава между 160 и 220 км с едно зареждане. Возилото бе представено обстойно от управителя на фирмата вносител Николай Недялков, а до момента тестове са правени в София, Враца и Плевен.

Закупуването на първите три електрически автобуси е заложено в одобрения проект на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, за който предстои подписване на договор с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“. С новата транспортна схема е планирано създаване на маршрути и връзки, които да направят градския транспорт предпочитан за придвижване във Велико Търново.

Електрическият автобус е с 22 места, от които 12 седящи – 10 фиксирани и две сгъваеми. Предвидено е и място за инвалиди, които имат достъп до превозното средство чрез специална рампа. Тя улеснява много и майките с колички. Електрическият автобус е оборудван с климатици – за пътниците и шофьорската кабина, а за зимата е предвидено отопление. Една от екстрите е и място за зареждане на телефоните на пътуващите, ако имат нужда от това. Превозното средство е изцяло дигитализирано. То е последна дума на техниката. Удобно е за средно големи населени места, с тесни улици и паркирани коли, защото е изключително маневрено. От възможностите на последния модел вече се възползват в редица европейски страни, сред които Германия, Португалия, Румъния…”, разказа още Николай Недялков.

Експерименталното пътуване в различни, включително и труднодостъпни райони на старата столица, впечатли първите си пътници с комфорт, маневреност, лекотата и удобство. Цената на модела е 200 хиляди евро и е една от най-оптималните.

    „Използването на този вид транспорт ще съдейства за намаляване на вредните емисии и шума в старата столица. В града няма завишение на фините прахови частици, но бъдещето е в екотранспорта. А тези икономични, малогабаритни автобуси са добър вариант и за придвижване на туристите от старата част на града към един нов конгресен център, например. Това е практиката по целия свят“, сподели още кметът Панов.

Даниела Лазарова