Образование

За пръв път студенти от ВТУ се включват в Националните летни игри

За пръв път студенти от Великотърновския университет ще участват в Националните летни студентски игри, които тази година ще се проведат от 27 август до 1 септември в Китен. Очаква се в програмата на събитието, известно като „Летен университет”, да се включат между 15 и 20 състезатели от катедра „Спортна педагогика”, съобщи председателят на Студентския съвет Александър Узунов. Представителите на Университета ще се съревновават в дисциплините футбол, волейбол, плажен тенис,  дърпане на въже, в щафета. Организаторите на Игрите предвиждат освен спортни прояви да проведат и различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, викторини, както и мероприятия с развлекателен характер.

„Летен университет”  е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартирал като „Национални студентски игри” през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, Община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет”. През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри „Летен университет”.

„Целта е да се съберат студенти от всичките университети в страната, които са близо 50, да се видят, да се запознаят, да общуват заедно,  да намерят сходни интереси, теми на разговор, да спортуват заедно. Ние сме свикнали университетите да са разпокъсани, без дълбоки връзки помежду си. А това събиране създава приятелства, социализация и запознаване с колеги от различни  специалности и направления, които ги обединяват спортът и младежкият дух”, коментира Александър Узунов.