Култура Любопитно

За пети пореден път с. Хотница е домакин на Лятната академия за сетивен театър

Пето поред издание на Лятната академия за сетивен театър се провежда във великотърновското село Хотница. Темата тази година е „Времехляб”. 12 артисти са на терен и ще изследват връзката Земя-Космос в контекста на миналото и традициите, вдъхновени от района на село Хотница като археологически и етнографски феномен, както и от настоящите му жители.

Лятната академия за сетивен театър е обучителна програма, която въвежда участниците в методите на сетивния театър. Тя ще завърши в събота, 25 септември със създаване на оригинално сетивно представление-пърформанс на открито и ще се проведе на различни места из селото. То ще е отворено за посещение за жителите и гостите на с. Хотница.

„Сетивният театър използва музика, литература, визуални изкуства и превеждаме пространствата чрез различните изкуства. Публиката често ходи със затворени очи и съпреживява с докосване, чуване, мирис“, уточнява Златина Толева, артист и мениджър на „Театър на сетивата“ – София, организатор на форума.

Водещ на Акамедията е Михаил Димов. Той е визионер, новатор в сферата на съвременното изкуство и театъра с над 25 годишен опит в създаването на музикални и арт събития, музикант, диджей, радиоводещ и фасилитатор на креативни обучения. Той е артистичен директор на „Театър на сетивата София” от 2013 г. и досега е режисирал над 25 сетивни представления и интерактивни преживявания.

Димов е основател на „Института за изследване на Тишината” – иновативна концепция, представяща набор от практики за творческо общуване и себеизследване отвъд думите, както и на практиката “Сетивни градски пътувания”. Водещ е на множество обучения в сферата на сетивния театър в България, Австрия, Дания и Италия. Процесите, водени от него са винаги непредсказуеми, вдъхновяващи и дълбоки.

Събитието в с. Хотница е част от културния календар на Община Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова