Култура

За осма година „Болярско надиграване” във Велико Търново

За осма година Велико Търново ще бъде домакин на националния фолклорен фестивал „Болярско надиграване”. 31 клуба и школи от цяла България ще вземат участие в превърналото се в традиция събитие. Официалното откриване ще бъде в 9:30 часа в събота, 28 април, а мястото е Дворецът на културата и спорта „Васил Левски”. Вход – свободен.

Най-отдалеченият клуб, който ще се включи в надпреварата тази година, е от Петрич – това са танцьорите от формация „Илинден”, съобщи за Общинското радио Татяна Вълева, художествен ръководител на „Валденс Победа” и един от организаторите на събитието. Няколко награди ще бъдат раздадени по време на фестивала – за царската корона за най-красивите болярин и болярка, награда на кмета и на спонсорите. Тричленно жури с председател Никола Колев ще оценява хореографиите.

Националният фестивал тази година е с леко променен регламент, обясни  Георги Радев, ръководител на формация „Търновска царица” и част от екипа на организаторите. В първата част от надпреварата участниците ще трябва да представят характерен танц от родното си място, емблематично за района, в който живеят. Следващият етап е представяне на обработено хоро в композиция. Най-вълнуващата част във фестивала е надиграването. То се провежда в памет на създателя на събитието – Валери Вълев. Част от клубовете ще се надиграват, а хорото тази година е черкезко. Журито на момента ще дава своите оценки, а водещ критерий ще бъдат емоционалността и заряда на изпълненията.

Организатори на събитието са Община Велико Търново, фолклорен клуб „Валденс Победа” и фолклорна танцова формация „Търновска царица”. По програма то продължава до късния следобед. „Цялата общественост, жителите на Велико Търново – заповядайте да видите хубави хора от цяла България”, призоваха организаторите.

снимка към публикацията: opoznai.bg