Любопитно Спорт

„За мен спорта е любов от пръв поглед“- Елена Колева

Спортът е важен елемент в живота на всеки от нас. В повече от случаите, вместо да отделим време за спорт (защото го смятаме за загубено време…),  ние лежим пред телевизора или лаптопа и хапваме, за да разтоварим. Радостна е обаче новината, че напоследък все по-често се говори за здравословен начин на живот, който се свързва с храненето и спорта. Говорим за култура на хранене, за подбор и приготвяне на храната.., да влезеш в кухнята не означава просто да „сглобиш“ нещо набързо. Предизвикателствата там са доста големи и кулинарията се оказва цяло изкуство. Необходимо е да знаем кога, как и какво да съчетаваме в хранителния си режим.

Съвместно с него е хубаво да спортуваме, всеки сам може да си отговори –  Защо…?  – Защото спортът ни учи на дисциплина, формира у нас качества като себеуважение и уважение към другите, толерантност и отговорност, концентрация и умение да се справяме с предизвикателствата в живота, стремеж към победа и адекватно приемане на загубите.

За разлика от много свои колеги, Елена Колева не спортува от дете. Тя разказва за себе си, че спортът я  открива преди около 18 години , в   следстиве на неин тежък житейски период и това е било начина, който тя избира ,за да се справи с трудностите. “ Първоначално започнах с фитнес, а по-късно открих и груповите тренировки и определено това много повече ми допадна, защото атмосферата там е по-различна. Никога не съм си мислила, че  ще се занимавам професионално със спорт-все не е стояло на дневен ред , но в един момент, викайки около себе си мои познати и близки-  започнаха да ми дават обратна връзка, че им действам много стимулиращо и мотивиращо“-  пояснява Елена

Усетила нуждата да развие и надгради себе си,  преди 5 години решава  да се запише на курс за високоинтензивна тренировка „Табата“, след което преминава  курсове за пилатес, порт де бра, тап аут и постепенно се превръща в човекът-мотиватор за много хора, осъзнали, че е важно да се погрижат за себе си и за своето здраве.

“ Жената, която ми подаде ръка тогава , имаше по-голяма вяра в способностите ми, отколкото аз самата. Каза ми: „Искам ти да работиш при мен“. До ден днешен за мен това е необяснимо“- си спомня за  началото духовитата великотърновка.

Ели не крие още, че обожава да комуникира с хората и стъпка по стъпка е успяла да намери своят ИКИГАЙ-призвание .

„Имам чувството , че всичко е било за да се открием, защото бидейки инструктор, аз разбрах какво е да работиш с любов и да се посветиш на хората в желанието си да им бъдеш полезен“

Спорта е помогнал на Ели да преодолее себе си и да стигне до границите, за които тя дори не е подозирала, дал и е увереността ,че редовните тренировки  поддържат духа, а когато той е здрав това се отразява и на психическото и  емоционалното състояние на организма.

„Удивително е, как може да преобрази един човек животът си, служейки си с движението като инструмент за съществуване. Негативизмът, с който ни затрупва заобикалящата среда, се трансформира в енергия. Чрез умората се прераждаш и живееш Удивително е как волята те кара да се преоткриваш за по добро и да искаш да даваш добро. Искаш да искаш живот Удивително нещо е движението и спорта. Ако не се опита, губиш много!Но аз знам, че никога не е късно за ново начало да предизвикаш духа, тялото за израстване“- Елена Колва

Пламена Димова