Любопитно

За залесяването по метода „хидропосев” в парка с миниатюрите обяснява Кристиян Дончев

Дни преди предстоящото откриване на парка „Търновград – духът на хилядолетна България” разговаряме с Кристиян Дончев от фирмата, ангажирана с озеленяването. Любопитен метод за залесяване на терена използват той, заедно с колегата си Йордан Сребров  от фирма „Флори-Н2”. Нарича се „хидропосев”. Това е метод на затревяване, при който семена, торове, вода, мулч и лепило се смесват в резервоара на хидропосевната машина и се впръскват под налягане върху почвата, обясни в интервю за Общинското радио Дончев.

Методът „Хидропосев” се използва както за равни, така и за наклонени терени. Икономичен и бърз е, което го прави все по-популярен и предпочитан пред останалите методи за затревяване. Италианската технология съдържа в себе си шест-седем биокомпонента, които се слагат в машината с един кубик вода, объркват се и всичко се впръсква в почвата. До десет дни тревата вече започва да расте, пояснява още Кристиян Дончев. „По този начин е залесявано както в парка „Света гора”, така и депото за отпадъци в Шереметя. Този метод е много продуктивен, до 10 дка на ден могат да бъдат залесени”, допълни специалистът.

Паркът „Мини България” ще бъде официално открит на 30 септември, а през целия ден входът за него ще бъде свободен. Оттогава великотърновци и гости на града ще имат възможността да разгледат макети на исторически и природни забележителности в България. Забележителността се намира в местността „Френкхисар” в подножието на крепостта Царевец.