Култура Любопитно

За еротичното изкуство Шибари и BDSM културата разказва Стефан Солаков

Изложба с 20 фотографии, представящи японското еротично изкуство Шибари, е подредена в пространството около Художествената галерия „Борис Денев”. Това е първата голяма изложба на професионалния фотограф Стефан Солаков, който от три години изучава, изпълнява и преподава провокативното еротично изкуство.

„На снимките са представени финалните позиции на телата при Шибари. Разпространено е и практикуването му пред публика. Има и хора, които предпочитат да го изпълняват с партньорите си в интимен план, което прави отношенията им по-разнообразни и вълнуващи. Държа да подчертая обаче, че това трябва да се прави по безопасен начин, с взаимното съгласие на партньорите.”, сподели за Общинското радио Стефан Солаков.

Шибари (или кинбаку) се базира на бойното изкуство ходжуджуцу (техники за задържане на пленници с въже), използвано в Япония от 1603г. до 1868г. С годините тези практики отмират и от началото на 20-ти век те намират приложение в създаването на еротично изкуство чрез партньорството между двама души (най-често мъж и жена) и комбинацията на финото женско тяло с грубите въжета. На принципа на взаимно съгласие и уважение връзващият създава от женската фигура своеобразна статуя. В последните 30 години шибари изкуството става все по-търсено и намира приложение дори във филмите и музикалните видео клипове.

Според Стефан практикуването на Шибари и BDSM помага за развитието на комуникацията между партньорите, а липсата на общуване и страхът от споделяне на нестандартни желания и нужди са едни от причините за изневяра. Оказва се и, че много хора практикуват BDSM, без да го осъзнават.

Къде е границата между болката и удоволствието, защо трябва да се неутрализира неврохимикалът кортизол, който влияе на тялото ни след отделянето на ендорфини, повече за Шибари, BDSM културата и какви хора избират да ги практикуват чуйте от Стефан Солаков:

Стефан Солаков и модел, снимка: bdsm.bg

Тази вечер от 20:00ч. на сцената на „Арт лято” ще се проведе отворена дискусия със Стефан Солаков, на тема „Японското еротично изкуство шибари и BDSM културата”.  В третия ден от изложбата (12 август) организаторите са подготвили тематично парти, по време на което посетителите ще имат възможност не само да видят демонстрации на еротичното изкуство, но и да участват в тях.