Икономика Образование

За дейността на туроператора в условията на глобална пандемия дискутираха на онлайн среща във ВТУ

Днес, 5.12.2021 г., се състоя поредната среща с представител на туристическия бизнес, организирана от катедра „Туризъм“ при Стопански факултет на Великотърновския университет. Онлайн дискусията засегна темата за дейността на туроператора в условията на глобална пандемия с гост-лектор Катерина Колева, управител на туристическа агенция в гр. Русе и собственик и управител на къмпинг в с. Кошов.

Г-жа Колева е специалист с 19 годишен опит в туризма придобит в България и чужбина. Тя представи на участниците интересна информация за дейността си като туроператор и обслужването на круизни пътувания по река Дунав, което е важна част от дейността на агенцията й. Освен традиционните туристи от Германия, Австрия, Швейцария, тя сподели че интерес към страната ни има и от туристи извън Европа, които предпочитат круизите по вода, като възможност за посещение на различни дестинации. Както стана ясно, Велико Търново също е от градовете, които представляват интерес и участват в обслужването им.

По време на срещата беше представен и къмпинга в с. Кошов, който през изминалия туристически сезон се е оказал една много добра алтернатива за индивидуални туристи. Близо 80% от неговите посетители са чужденци, а българските туристи все още нямат много изградени навици за къмпингуване, което обаче е добра възможност за развитие на тази ниша в туристическото предлагане.

Като цяло, участниците в дискусията се обединиха около идеята, че интересни туристически ресурси се оказват по-малко популярни обекти и места и това предлагане трябва да бъде застъпено по-сериозно в програмите на туроператорите. Наблюденията на лектора относно желанието за пътуване и екскурзии на туристите са, че въпреки ковид ограниченията, те не са спирали, но се е налагала по-различна организация на пътуванията.

Участници в дискусията бяха студенти от специалността, представители на туристическия бизнес, както и учители по туризъм. Учителите от професионалните гимназии по туризъм от Асеновград, Плевен и Русе бяха най-активни в дискусията, отправиха питания и интерес за бъдещо сътрудничество с гост-лектора. Беше засегната важната тема за дейността на екскурзоводите и тяхната бъдеща реализация.

В края на срещата, двама студенти от специалността представиха свои разработки по учебна практика и получиха обратна връзка и много ценни препоръки от гост-лектора.