Култура

За втора поредна година читалище „Надежда“ организира фестивал на везмото и шевицата във Велико Търново

Летен фестивал „Времето, извезано в шевици, изплетено в дантели” на везбеното и плетаческо изкуство и изложение-базар „Шарен свят” ще се проведат на 23 и 24 юни на Самоводската чаршия и в хана Хаджи Николи във Велико Търново.

На 23 юни, петък, от 11 ч. в хан Хаджи Николи ще бъде открито изложението-базар „Шарен свят” на традиционните занаяти и ръчното изкуство с участието на читалища, клубове и сдружения от с. Бранещ – Румъния, Велико Търново, Дебелец и Варна. Великотърновци и гости на града ще могат да се насладят и на дефиле с народни носии. В рамките на програмата на фестивала, също в петък, от 13:00 ч., в музей „Сарафкина къща“ ще бъде открита изложбата „Шевиците – познати и непознати” на автентични образци от музеите във Велико Търново, Габрово, Дряново, Трявна и Елена. След събитието ще се състои творческа среща на музеи, клубове и читалища.

Организатори на фестивала „Времето, извезано в шевици, изплетено в дантели” са Народно читалище „Надежда 1869” и Община Велико Търново, с подкрепата на Регионален исторически музей – Велико Търново.

Гергана Нинова