Образование

За близо 30 години Неделното училище към храма „Св. Николай“ възпита стотици деца

Стотици деца са преминали през Неделното училище към църквата „Св. Николай“ във Велико Търново за 28 години. Негови създатели са отец Славчо и съпругата му Светла Иванова – секретар на Богословския факултет към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. В далечната 1995 година началото е поставено с 12 деца – техните и на приятели. Тогава за първи път заедно отбелязват на Въведение Богородично – 21 ноември, и Деня на християнското семейство. По-късно съвместно с Община Велико Търново празникът става общоградски и се чества с възпитаници на детските градини в старата столица в Голямата зала на местната администрация.

През годините децата в неделното училище стигат до 100 и трудно се събират за занимания в различните помещения. Сега обучението посещават 17 момичета и момчета. В неделния ден от 11 часа те имат час по вероучение. После работят в две групи. Едната е със занимания по иконопис с ръководител Константина Константинова, а другата с часове по пеене под ръководството на музикалния педагог Петя Василева.

„Днес първите ни възпитаници вече са родители. Почти всички са извън Велико Търново. Много от тях са в чужбина. Идват при нас в храма, кръщават децата си и заминават по света…“, споделя с болка Светла Иванова.