Икономика Поминък

Защо ядем скъпи яйца, а домакините правят все по-рядко домашен кекс?

Защо купуваме скъпи яйца и как за няколко месеца от близо 25 стотинки за брой, цената им скочи двойно? Кой формира крайната цена и защо потребителската кошница все по-рядко се пълни с така предпочитания птичи продукт? Това попитахме Даниел Божанков, председател на управителния съвет на Асоциация на промишленото птицевъдство /АПП/ у нас.

„Причините за поскъпването са доста. Основната причина е пазарът. Той определя цената. Това положение не е от сега, отдавна е. Ние не успяваме да определяме цената, както е при другите стоки. При нас се получава така, че не можем да сложим над себестойността 20-30% и да си продадем продукцията, а каквато е тенденцията на европейския пазара, такава е при нас. Въпреки това, яйцата ни не са от най-скъпите. Те са около средните стойности”, уточни Божанков.

Допълва, че за цената на яйцата на европейския пазар допринася много високата себестойност  – фуражите, ел. енергията, твърдото гориво, разходи за отопление и медикаменти, логистиката като цяло, опаковки, заплати, осигуровки. А при фуражите е 100% инфлацията.

„Ако до миналата година купувахме фуражите за 600 лева за тон, сега те са около 1 200 лева за тон. Другото при ценообразуването са факторите, които изброих, които са средно поскъпване със 70%. Това дава ефект и на крайната цена. В момента има леко поевтиняване на зърното и това дава ефект и на цените на яйцата от производител, и при месото. По-скоро ще поевтиняват, отколкото да поскъпват яйцата. Резки промени няма да има със сигурност”, посочва председателят на управителния съвет на Асоциация на промишленото птицевъдство у нас.

Важно е да се отбележи и, че от производителя цената е една, но във веригата магазини тя е двойно повече, казва още Божанков. И това е от последните 10-15 години. Високата цена,  която се получава от 71% повишение за година се отразява и тя се вижда от потребителя много повече, отколкото е била.

„По данни на Евростат, цената на едно яйце е 32 стотинки от производител.  Тя се определя комплексно – дали са био, еко, от свободни кокошки, в клетки, отглеждани на под, размера, вида на опаковката, в кора или на палет, и от там се формира крайната цена. Но определено проблемът не е в производителя. И спекулата не е при него”, обобщава младият мъж.

Цената за яйце в магазинната мрежа варира между 48-51 стотинки. Забелязват се и различни промоции в големи търговски вериги. Тази седмица в една от тях, 10 броя в опаковка, размер М се продават за 4,15 лева. Въпреки това обаче, домакините отчитат, че все по-рядко приготвят любимия домашен кекс у дома, както и типично българската баница, защото и корите, и млечните продукти са вече прекалено скъпи.

Кремена Крумова – Попова