Образование

„Защо на опера“ – пореден образователен урок за ученици

„Защо на опера?“ с гост – лектор Огнян Драганов е темата на поредния открит урок, организиран от Добрин Пелтеков, учител по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Срещата е на 23 април, вторник, от 18.00 часа в Голяма зала на Община Велико Търново. История на операта, какво прави операта, защо трябва да се ходи на опера, как се възприема операта, различни певчески гласове и конкуренцията на всички бързи изкуства с онова, което ги захранва – вечното изкуство ще научат всички посетили образователния урок. Той е безплатен за ученици, учители, преподаватели и студенти, и ще бъде визуализиран с мултимедийни видео и аудио примери.

Огнян Драганов е оперен режисьор. Завършва Средно музикално училище “Христина Морфова” Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет. Завършва курс по оперна режисура в Opera du Rhin Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Поставял е опери на 4 континента. От 2016 година е директор на Държавна опера Стара Загора, която представя три опери на “Сцена на вековете” – Набуко, Кармен и Лучия ди Ламермур.

Проявата се организира съвместно с Община Велико Търново и ЦПЛР – ОДК, дейност кариерно ориентиране.