Култура

Захари Карабашлиев представя романа „Хавра” във Велико Търново

 

Своя нов роман – „Хавра” представя неговият автор Захари Карабашлиев във Велико Търново днес. Срещата му с читатели започва в 19 часа в клуб „Седем”, а преди това – в 17:30 часа ще направи представяне и в книжарница „Хеликон”.
„Хавра“ – вторият роман на едно от най-значимите имена в съвременната българска литература Захари Карабашлиев се превърна в най-напрегнато очакваната книга на втората половина на 2017 г. След безапелационния успех на „18% сиво“ – бестселъра с 25 преиздавания в България и преводи в Съединените американски щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др., авторът щ изненадва българската публика с качествено нов литературен трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън.

Криминален разказ, историческа проза, драматична любовна история и книга в книгата, романът пресъздава в себе си всяко едно от значенията на думата „хавра“ и съчетава елементи както на напрегнат ноар, така и на историческата хроника. В нея социалното е пречупено през водовъртежите на сърцето, а динамичният и заплетен сюжет превръща кинематографичния разказ за мъж, готов на всичко в името на истината, и за жена, бореща се за любовта си, в майсторска панорама на две противоречиви епохи.