Култура Община

Състави от 15 населени места пристигат в Дебелец за празника на градската песен „Засмяна пролет”

Двайсетото издание на общинския празник на старата градска песен „Засмяна пролет” ще се проведе от 18 часа тази вечер (31 март) в читалище „Съгласие” в Дебелец. Състави от 15 населени места вземат участие във форума, превърнал се в емблема за града. На сцената ще се качат групи от Ветринци, Момин сбор, Балван, Килифарево, Церова кория, Дичин, Пчелище, Русаля, Шереметя, Самоводене, Арбанаси, „Армейски звуци”-Велико Търново и домакините – „Ретроритъм”-Дебелец. Специални гости ще бъдат големите приятели на форума – естрадният певец Христо Кидиков и дългогодишният ръководител на Общинския духов оркестър във Велико Търново Харалампи Попов.

Награди за съставите, включили се в празника, са подготвили от клуб „Дебелчанка”. Неговите членове са изработили уникални сувенири за всички дуети и индивидуални участници, съобщи за Общинското радио Юлияна Стефанова, секретар на читалище „Съгласие” в Дебелец. „Много сме щастливи, че кметът на града Снежана Първанова прегърна идеята на своя предшественик, учредил специалната награда на кмета на Дебелец. Организаторите – Общината и читалището, също са осигурили скромен награден фонд”, допълни Стефанова.

Близо тричасов безплатен концерт с чувствени песни за красотата и любовта – така описва красивия празник секретарят на читалището. „Убедена съм, че след като бъдеш пряк участник на такова събитие, пред теб няма да стои въпросът има ли бъдеще старата градска песен”, каза още Юлияна Стефанова.

Общинският празник „Засмяна пролет” е основан преди 20 години, а появата му предизвиква стопирането на големия национален фестивал на старата градска песен „Бели ружи”. „Търсейки място за изява на местните състави, решихме да сложим начало на този форум, който е много важен за любителските състави. В голяма част от тях се работи почти на професионално ниво”, акцентира Стефанова.

Празникът „Засмяна пролет” слага началото и на традиционните празници на любителското творчество, организирани от Община Велико Търново.